Concret, a dispărut din legea pensiilor private prevederea referitoare la optarea pentru mutarea banilor de la Pilonul II la Pilonul I.
„O persoană participantă la un fond de pensii poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deținute până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată”, prevedea legea, aceasta fiind dispoziția care a dispărut.
Pentru a-și motiva decizia, reprezentanții Guvernului au explicat că opțiunea mutării banilor dintr-un fond de pensii în altul s-a dovedit a fi inutilă. Asta din moment ce doar câteva sute de persoane au ales această variantă, dintr-un total de milioane de participanți la Pilonul II.
„În fapt, la data de 31 octombrie 2019, datele statistice arată că 397 de participanți au solicitat retragerea de la fondurile de pensii administrate private, activele personale ale acestora însumând 7.272.454,71 lei. Fondurile de pensii private au aproximativ 7,4 milioane de participanți, ale căror active personale înregistrează aproape 59,84 miliarde de lei. Aceste cifre arată că impactul demersului legislativ prin care a fost introdusă posibilitatea unui participant de a renunța la Pilonul II de pensii private este nesemnificativ”, au susținut guvernanții.
Posibilitatea mutării banilor de pensie privată de la Pilonul II la Pilonul I a fost introdusă la finele anului 2018, prin Ordonanța de urgență 114/2018, și a fost operaționalizată efectiv în cursul anului 2019.
Contribuția la pensie pe care o datorează salariații (și pe care o plătesc efectiv angajatorii) se duce parțial la Pilonul I și parțial la Pilonul II.
Comentarii articol (5)