Cand au fost introduse pensiile obligatorii am fost repartizata aleatoriu la ING. In momentul de fata, am optat pentru o pensie privata - Pilon IV - la ING. Pot renunta la cotizatia lunara pentru pensia de stat? Ce se intampla cu banii pe care i-am cotizat pentru pensia obligatorie ING? Se iau in calcul la pensia privata pentru care am optat acum?
Aveti o confuzie privind termenii pe care i-ati enuntat:
- nu s-au introdus pensii obligatorii ci s-a divizat procentul de cotizare/retinere existent al CAS, o parte fiind directionata (obligatoriu) catre administratorii fondurilor de pensii private.
-participand la pilonul IV de pensii, cotizatia la acest fond va va asigura pe langa pensia de la stat ,o pensie suplimentara primita de la fondul privat.
-daca participarea la pilonul IV este facultativa, cu o cotizatie neimpusa de nimeni, in schimb, CAS este stabilita procentual si repartizata prin lege intre cele doua fonduri de administrare (stat+privat)
Pensie pilonul 2
viorel1969
Cotizatia la pensie catre pilonul 2 va afecta punctajul la pensia de stat ?
Doi colegi angajati in acelasi an , la acelasi loc de munca , cu acelasi salariu ... (vezi toată discuția)