Analistul financiar Iancu Guda a explicat, pe blogul său, că o nouă reducere a cotei generale de TVA va avea efecte negative. Acesta a făcut referire atât la reducerile cotei din anii 2016 și 2017, dar și la alte scăderi ale cotelor reduse de TVA, ce au apărut în ultima vreme.
Acesta a spus că, deși autoritățile estimau că reducerile cotelor vor aduce o creștere a încasărilor din TVA și o reducere a fraudelor legate de această taxă, acest lucru nu s-a întâmplat. Singura consecință pozitivă a fost creșterea consumului, stimulată de reducerea prețurilor. Astfel, reducerea cotei generale de TVA din 2020 ar putea urma exact același tipar, ceea ce n-ar fi prea bine pentru economia României.
„Veniturile din TVA au fost de 8% din PIB (produsul intern brut - n. red.) în 2015 și au coborât la 6,8% în 2016 și, din nou, au coborât la 6,2 - 6,3% în 2017 și 2018. Prin urmare, nici frauda nu a fost combătută mai mult decât înainte, România continuând să ocupe în acești ani primul loc în UE în clasamentul privind deficitul de încasare a TVA, cu 35 - 36%, însemnând că peste o treime din veniturile care ar fi trebuit să fie colectate din TVA nu ajung în buget. Dacă, din perspectivă bugetară, reducerea TVA nu a ajutat la creșterea veniturilor, implicit la micșorarea fraudei și a evaziunii fiscale, contrazicând estimările inițiale, din perspectiva consumului a avut o contribuție însemnată. Datorită consumului ridicat, România a înregistrat o creștere economică peste cea prognozată atât în 2016, cât și în 2017”, a lămurit Iancu Guda.
Totodată, avocatul Gabriel Biriș, partener la Biriș Goran, a atenționat pe Facebook că scăderea cotei generale de TVA va aduce o gaură destul de mare la bugetul statului: „O socoteală simplă ne arată că reducerea cotei standard de la 19% la 16% și a cotei pe alimente de la 9% la 5% creează o gaură de aproximativ 13,7 miliarde de lei (2,9 miliarde de euro), adică 0,7% din PIB”.
Aceași părere o au și reprezentanții Consiliului Național IMM-urilor, care au subliniat că României i-ar fi mai bine cu cota generală actuală, din moment ce aceasta ar asigura venituri constante și în 2020, cel puțin.
„Respingem ferm o astfel de abordare iresponsabilă a politicienilor, care afectează grav echilibrul economic și social, care conduce la scăderea veniturilor (și așa precare ale) bugetului de stat pe 2020 și care afectează domenii-cheie precum sănătatea, educația, investițiile în infrastrucutură, dând în același timp un semnal foarte prost partenerilor investiționali asupra unei țări în care politicienii acționează impredictibil și împotriva intereselor economice și sociale ale propriei țări”, a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor, conform unui comunicat remis redacției noastre.
Practic, nu scăderile cotelor de TVA sunt soluția pentru îmbunătățirea colectării și reducerea fraudelor, ci reforma și digitalizarea Fiscului. Apropo de asta, autoritățile deja fac pași în această direcție, odată cu pregătirea sistemului SAF-T.
„Concluzionând, o nouă reducere a TVA ar stimula suplimentar consumul într-un context macroeconomic în care ar fi nevoie de o temperare, nu de o accelerare, pentru a limita adâncirea deficitelor, aflate deja în zona de alarmă. Totodată, teoriile care anticipau micșorarea fraudei și ameliorarea colectării datorită diminuării TVA nu s-au materializat, din păcate, demonstrând că principala pârghie de îmbunătățire a colectării constă în reforma și digitalizarea administrării fiscale (...)”, a punctat Iancu Guda.
În plus față de reducerea cotei generale de TVA, proiectul mai prevede și scăderea cotei reduse de TVA a livrării de alimente, de la 9%, cât este acum, la 5%. Inițiatorii spun că, dacă aceste două măsuri se vor aplica de la 1 ianuarie 2020, anticipează o creștere a TVA-ului colectat la bugetul de stat pe termen mediu și lung. În plus, scăderile de TVA ar putea aduce și prețuri mai mici la produse și servicii.
Cota generală de TVA a scăzut, de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20%, iar apoi, de la 1 ianuarie 2017, de la 20% la 19%. Astfel, cota generală nu s-a mai redus din 2017, iar Iancu Guda spune că o cotă de 16% ne-ar transforma în țara cu cea mai mică taxare a valorii adăugate din Uniunea Europeană.