Autoritatile sustin necesitatea cresterii ponderii veniturilor bugetare în PIB de la 29,7% anul trecut la 33%- 34% dupa integrare. Banii - trei procente din PIB (8,4 miliarde RON, 2,2 miliarde euro) sunt necesari atât pentru plata contributiei la bugetul european, cât si pentru cofinantarea fondurilor structurale. Pe lânga îmbunatatirea colectarii, cresterea unei taxe a fost recomandata si de oficialii europeni, iar, ulterior, ministrul finantelor a declarat ca nu exclude cresterea unei taxe principale. Ce sa fie, cota unica sau TVA?
Fostul ministru de finante, Ionut Popescu, a sustinut înca de anul trecut cresterea TVA-ului cu 3 puncte procentuale, de la 19 la 22%. "Filozofia este simpla impozite mici pe munca, profit si salarii si mutarea impozitarii pe consum. Se muta povara fiscala de pe cei care muncesc mai mult, pe cei care consuma mai mult, acestia din urma fiind si cei care câstiga mai mult", spune Popescu, care considera ca un eventual efect inflationist nu va fi resimtit pe termen lung. În plus, cresterea TVA va mai domoli rata de crestere a consumului, care pune si acum probleme inflationiste. "Daca se pleca de la 1 ianuarie 2006 cu cresterea TVA, calculasem ca s-ar fi colectat un miliard si ceva de euro", explica fostul ministrul de finante. Plus ca TVA-ul se colecteaza mai bine, iar profiturile si salariile se ascund cel mai usor de impozitare.
Oamenii de afaceri vor cresterea cotei unice
Oamenii de afaceri sustin cresterea cotei unice, mai degraba decât a TVA. "Pentru ca pretul produselor e fixat de piata, iar ei vor trebui sa absoarba cresterea TVA în profituri", a explicat Cristian Pârvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Majorarea TVA are efecte atât asupra firmelor, cât si a consumatorului final. Iar profit mai mic pentru oamenii de afaceri va însemna un impozit mai mic colectat de stat. Cristian Pârvan sustine ca autoritatile ar trebui sa fie mai transparente fata de mediul de afaceri, sa spuna clar de câti bani e nevoie la buget si sa aiba o strategie fiscala, nu doar sa majoreze impozitele.
Nu creste nici TVA, nici cota unica
Gabriel Biris, expert în fiscalitate, de la firma de avocatura Salans, sustine ca din eliminarea exceptiilor de impozitare din legislatia actuala se pot strânge 2,2 miliarde euro. "Acestia pot fi strânsi foarte usor din largirea bazei de impunere, nu trebuie decât sa se renunte la privilegii si nu sa transfere impozitarea în spatele celor multi. Banii pot fi obtinuti din patru masuri: eliminarea abuzului de microîntreprinderi, a exceptiilor de la impozitul pe tranzactii imobiliare, eliminarea cotei de 1% la câstigurile pe actiuni mai vechi de 2005 si marirea impozitelor pentru lux", explica Gabriel Biris. El recomanda stimularea repatrierii profiturilor din off-shore-uri, care a functionat în Belgia si Italia, aplicând o taxare preferentiala pentru un interval limitat de timp. De exemplu, impozitare cu 3% pentru repatrierea profiturilor în 3 - 6 luni, 7% între 3 - 6 luni, 10% între 6 - 12 luni, si 40% pentru peste un an. Între TVA si cota unica, analistul sustine întâi majorarea cotei unice, abia apoi a TVA. "Sa nu fim cinici, cresterea TVA duce la majorarea preturilor si, implicit, a costului vietii pentru cei cu venituri mici. O astfel de decizie trece sarcina fiscala de la cei cu venituri mari la cei cu venituri mici", încheie Gabriel Biris.
Comentarii articol (0)