Angajatorii din mediul privat ar putea proceda la fel ca bugetarii și ar putea oferi pentru angajații lor două zile libere suplimentare de sărbători, acestea urmând a fi recuperate ulterior. Este vorba de cele două zile de vineri considerate lucrătoare, 27 decembrie 2019 și 3 ianuarie 2020.
Mai precis, conform Hotărârii Guvernului 970/2019, bugetarii beneficiază de două minivacanțe.
Prima minivacanță este cea de Crăciun, între 25 și 29 decembrie 2019, după care vor reveni la muncă pentru ultimele două zile ale anului.
Apoi urmează o minivacanță de Anul Nou, între 1 și 5 ianuarie 2020, după care bugetarii vor reveni la muncă pe 6 ianuarie.
De sărbători, liberele acordate prin lege sunt zilele de 25 decembrie 2019, 26 decembrie 2019, 1 ianuarie 2020 și 2 ianuarie 2020, astfel încât două zile de vineri (27 decembrie și 3 ianuarie) sunt considerate lucrătoare. Acum că Guvernul a hotărât să facă punte cu fiecare dintre cele două weekenduri (cel de după Crăciun și cel de după Anul Nou), salariații din mediul privat ar putea spera și ei la o astfel de decizie din partea angajatorilor.
Legislația nu prevede o procedură pentru situațiile de acest gen, însă potrivit avocaților, o astfel de hotărâre se poate lua la nivelul angajatorului prin intermediul unei decizii interne. Documentul trebuie să explice clar măsura și consecințele ei. Astfel, dincolo de precizarea că nu se va lucra în anumite zile, în decizie trebuie punctat și cum/dacă se vor recupera zilele libere respective (am detaliat deja procedura ce trebuie urmată de angajatorii privați care vor să acorde liber când se acordă libere suplimentare la stat acum câțiva ani, când a început să apară această pratică).
Conform Codului muncii, există totuși anumite categorii de salariați care nu pot beneficia de liberele legale. Vorbim despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și despre cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității. Aceștia vor primi compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.
Atenție! Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.