Societãþile comerciale româneºti trebuie sã faca anumite schimbari in domeniul contabilitãþii, a cãrei legislaþie trebuie armonizatã cu acquis-ul comunitar, a precizat Mike Edbury, ºeful Depatamentului de Comerþ ºi Industrie din Guvernul Marii Britanii. Este nevoie ca mediul de afaceri ºi instituþiile din România sa conºtientizeze intr-un grad mai ridicat ceea ce inseamna acquis-ul comunitar aferent dreptului societãþilor comerciale, în special al reglementãrilor contabile, facilitând în acest fel aderarea la Piaþa Unicã ºi tranziþia spre companiile europene.
Raportul de Monitorizare din 16 mai arata ca in ceea ce priveste societatile comerciale, România a aliniat în mare parte legislaþia naþionalã la acquis-ul comunitar, în timp ce structurile de implementare au fost create ºi funcþioneazã adecvat. Pentru a se asigura armonizarea la cerinþele minime de capital existente la nivelul Uniunii Europene pentru societãþile publice cu rãspundere limitatã s-au facut recent modificari la Legea privind Societãþile Comerciale.
In decursul lunilor ce vor urma, România trebuie sã îndepãrteze câteva alte incompatibilitãþi identificate. Spre exemplu, România nu a început încã transpunerea noilor directive a societãþilor comerciale, al cãror termen limitã de transpunere expirã în 2006.
In ceea ce priveºte contabilitatea ºi auditul, procesul de armonizare este aproape complet. Referitor la contabilitate un numãr de probleme încã trebuie sã fie corectate în legislaþia româneascã. În ceea ce priveºte auditul, armonizarea cu directiva a opta este realizatã. În domeniul protecþiei drepturilor de proprietate intelectualã ºi industrialã, legislaþia românã este în general armonizatã cu aquis-ul comunitar.
De altfel, în aceste zile, au loc consultãri la nivel european privind Piaþa Unicã, consultãri la care ºi România este chematã sã îºi facã auzitã opinia. Comisia Europeanã a lansat un apel având ca scop stimularea unei dezbateri asupra viitorului Pieþei Interne. În documentul elaborat de Comisie sunt puse o serie de întrebãri care se adreseazã oricãrei persoane interesate de Europa ºi de viitorul Pieþei Interne, inclusiv mediului de afaceri. Contribuþiile celor interesaþi trebuie transmise la Bruxelles pânã la data de 15 iunie 2006.
Comentarii articol (0)