Pregãtirea sectorului asigurãrilor pentru aderarea la UE trebuie fãcutã treptat, încã de pe acum, pentru ca piaþa româneascã sã fie pregãtitã în 2007 pentru concurenþa de pe piaþa internã a Uniunii Europene.
Aceasta este una dintre concluziilor discuþiilor din cadrul Consiliului Consultativ pentru Negocierea Aderãrii României la Uniunea Europeanã, care a analizat, joi, 29 iulie 2004, la sediul MIE, aspectele privind evoluþia domeniului asigurãrilor în contextul aderãrii României la UE.
În cadrul reuniunii, conduse de dl. Vasile Puºcaº, Ministru Delegat, Negociator ªef cu UE, la care au participat reprezentanþi ai Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, ai asiguratorilor, ai ONG-urilor etc., au fost discutate aspecte privind: concurenþa pe piaþa asigurãrilor în contextul liberei circulaþii a serviciilor financiare; posibilitatea ca societãþile româneºti sã intre pe piaþa Uniunii Europene; gradul de cunoaºtere a legislaþiei comunitare de cãtre societãþile de asigurare din România.
Dl. Vasile Puºcaº, Ministru Delegat, Negociator ªef cu UE a declarat: „În cadrul negocierilor ºi a pregãtirii pentru aderare, dorim sã asigurãm predictibilitatea regulilor pe piaþa asigurãrilor ºi sã oferim o perioadã de timp suficientã pentru implementarea corectã ºi eficientã a regulilor comunitare, pânã la data aderãrii. De aceea, adoptarea legislaþiei primare care transpune acquis-ul va fi finalizatã pânã la sfârºitul anului 2004, iar legislaþia secundarã (regulamentele emise de CSA pentru aplicarea legislaþiei secundare) va fi adoptatã pânã la sfârºitul semestrului I 2005, chiar dacã unele prevederi vor intra în vigoare mai târziu. Trebuie sã precizez cã, în negocierile pentru capitolul 3 – Libera circulaþie a serviciilor, nici unul dintre noile state membre nu beneficiazã de perioade de tranziþie la asigurãri.”
Dl. Gheorghe Cizmaru, vicepreºedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, a afirmat: „Nu trebuie sã ne temem de concurenþa de pe piaþa internã a UE, dar societãþile româneºti trebuie sã se pregãteascã de pe acum pentru aceastã concurenþã. Dacã un asigurat doreºte sã îºi facã o poliþã la o societate din Uniunea Europeanã, este dreptul lui sã o facã. Dacã societãþile româneºti vor oferi servicii bune, vor reuºi sã îºi fidelizeze clienþii ºi este în interesul lor sã o facã. Doar astfel putem dezvolta piaþa. Ceea ce pot face societãþile de asigurãri este sã se pregãteascã eficient pentru momentul aderãrii”.
Reprezentanþii asiguratorilor au arãtat cã nu ar trebui sã existe temeri în ceea ce priveºte intrarea pe piaþa europeanã, deoarece, în urma concurenþei, vor avea de câºtigat atât societãþile de asigurãri, care vor trebui sã fie mai inventive ºi sã îºi gãseascã niºe pe piaþã, cât ºi asiguraþii, care vor beneficia de servicii mai competitive.
În plus, dezvoltarea sectorului va duce la dezvoltarea economiei. Ei au mai arãtat cã ar trebui luate mãsuri pentru dezvoltarea unei culturi a asigurãrilor în România.
Ei au arãtat cã ar fi utilã realizarea coordonãrii domeniului asigurãrilor cu politicile sociale, a muncii, sãnãtãþii ºi, bineînþeles, a celor fiscale. Totodatã, s-a sprijinit demersul de clarificare legislativã ºi operaþionalã a domeniului asigurãrilor care sã dea semnale clare privind sectoarele în care va trebui sã se insiste pânã în 2007.
Asiguratorii au mai arãtat cã CSA trebuie sã îi informeze mai bine în ceea ce priveºte acquis-ul comunitar în sector, pentru a se putea pregãti cât mai bine.
Legislaþia comunitarã pentru domeniul asigurãrilor face parte din capitolul 3 – Libera circulaþie a serviciilor, în curs de negociere. România sperã sã finalizeze negocierile la acest capitol în anul 2004.
Comentarii articol (0)