Ce înseamnă că trebuie să ai grijă ca afacerea ta să fie finanțată corect?
Răspunsul simplu ar fi că afacerea ta trebuie să aibă bani să funcționeze. Răspunsul complicat ar fi că afacerea ta trebuie să aibă bani să funcționeze și, în plus, să aducă și profit, pentru că asta e singură menire a afacerilor.
Finanțarea unei afaceri înseamnă, deci, mai multe decât luat bani de la bancă sau investitori. Înseamnă, în primul rând, înțelegerea conceptului de afacere, cu abordarea corectă a ideii de venit și de cheltuială. Dacă vrei să cheltui bani, e perfect, dar gândește-te și cum poți face să se întoarcă banii aia, nu doar să îi arunci pe geam. Apoi, finanțarea poate însemna chiar planul de afaceri pe care îl faci, în toate aspectele sale materiale. Gândești afacerea în așa fel încât să aibă o șansă? Îi oferi “hrana” pentru viitor?
Apoi, când afacerea crește, ajungem și la părțile sofisticate ale conceptului de finanțare. Ai nevoie de credite, linii de credit și investiții pe care să le atragi, pentru a putea crește mai mult decât atunci? E foarte bine. Ce e important e să nu folosești banii respectiv pentru a plăti datorii. Cu alte cuvinte, ia banii să te dezvolți, să aduci mai mulți colegi la birou, să cumperi reclamă sau să îți faci un stoc de produse mai mare etc.
Și mai e ceva important, în privința finanțării. E obligația ta, ca proprietar de afacere. Tu trebuie să te îngrijești de asta, prin instrumentele palpabile pe care le ai: managementul, consiliul de administatie, rapoartele contabile etc. Nu te aștepta să vina cineva să-ți rezolve problema asta, pentru că acest lucru n-o să se întâmple.
De ce e important ca oamenii să stea în diverse companii mai mult de 3 ani?
Am tot calculat, în decursul timpului, în cât timp reușește un om să învețe câte ceva din ce facem noi la avocatnet.ro. Și răspunsul n-a fost întotdeauna unul la care mă așteptăm. Pentru anumite joburi, e nevoie de câteva luni. Pentru altele, e nevoie de un an, cel puțin. Și sunt și locuri în care, pentru a dobândi experiență necesară să își facă treaba fără mare ajutor din afară, un om are nevoie să petreacă ani de zile în acea slujbă.
Am ales termenul de 3 ani pentru ca el e, în medie, un termen suficient de mare încât omul în cauza să învețe, apoi să producă suficient de mult pentru a recupera cheltuielile pe care compania le-a făcut cu procesul lui de training pentru ca, în ultima perioadă din cei 3 ani, să poată produce și profit pentru companie. Dacă nu gândești așa, ai mai multe probleme într-una singură.
Cât de importantă e viziunea pentru viitorul companiei tale?
Dacă ar fi să facem un top al lucrurilor vitale pentru bunul mers al unei afaceri, atunci viziunea ar fi pe primul lor. Ce e viziunea? E acea direcție unitară, flexibilă, care ajută compania să meargă din punctul A în punctul B fără să se încline după cum bate vântul. Faptul ca viziunea există e doar o mică parte din soluție. Ca să ajute cu adevărat, viziunea de dezvoltare pentru viitor nu trebuie doar să existe, ci trebuie să fie comunicată tuturor celor care lucrează pentru compania respectivă. Și, partea cea mai complicată, ar trebui că viziunea să fie suficient de puternică încât să îi determine pe mulți dintre ei să o înțeleagă și să o considere direcție proprie de dezvoltare.
Dacă reușești să transformi direcția de dezvoltare a companiei tale într-un scop de viață pentru mulți dintre oamenii care lucrează acolo, ai toate șansele să te dezvolți armonios, ca afacere, si să construiești lucruri pe care nu le poate ignora multă lume. Cum faci asta? Aici, probabil că ar fi frumos să-ți spun că există o rețetă a succesului, dar te-aș minți.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Deschizi o afacere? Probleme și soluții pe care ar trebui să le analizezi chiar de la început. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (3)