Ordonanța de urgență a Guvernului 1/2020 vine după ce legea inițială cu aceste măsuri (și nu numai), care trecuse de Parlament la finele anului trecut, a fost contestată la Curtea Constituțională a României (CCR). Astfel, din moment ce unele măsuri erau urgente și judecătorii CCR urmează să se pronunțe abia la finele lunii ianuarie, Guvernul a decis să vină cu această OUG pe aspectele care n-au fost contestate.
Iată care sunt principalele măsuri oficializate azi prin acel act normativ:
1. Punctul-amendă pentru contravenții rutiere revine de azi la 145 de lei. Conform ordonanței, punctul-amendă revine din 9 ianuarie la valoarea de 145 de lei. Asta după ce punctul-amendă a sărit, în perioada 1-8 ianuarie 2020, de la 145 la 223 de lei. Important: Pentru persoanele amendate folosindu-se punctul de 223 de lei NU se poate face nimic. Acestea trebuie să achite amenzile majorate.
2. Indemnizațiile demnitarilor, înghețate. În anul 2020, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie, s-a stabilit că indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora se mențin la nivelul lunii decembrie 2019.
3. Indemnizația de hrană a bugetarilor, păstrată la același nivel. Totodată, ordonanța mai prevede înghețarea indemnizației de hrană pe care o primesc bugetarii, la nivelul care s-a aplicat în anul 2019. La fel se întâmplă și cu sporurile bugetarilor.
4. „Pensiile speciale” ale aleșilor locali nu se dau în 2020. Este vorba, mai precis, de indemnizația pentru limită de vârstă, ce a fost introdusă anul trecut prin Codul administrativ. Aceasta se va acorda, la un moment dat, primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consiliu județean. Însă nu în 2020.
5. Detașările de la privat la stat, interzise. Mai precis, s-a stabilit că ocuparea prin detașare a posturilor vacante de la stat nu se mai face cu personal din domeniul privat, ci numai cu personal din sistemul public. În același timp, detașările actuale care nu respectă această regulă încetează automat.
6. Firmele cu automate comerciale au mai mult timp pentru dotarea cu case de marcat. Mai precis, acestea ar fi trebuit să-și doteze automatele până la finele anului 2019, însă momentan nici măcar cadrul legal nu este complet, astfel că acest lucru era imposibil. Prin urmare, aceste companii au încă un an la dispoziție pentru a lua case de marcat - adică până la 31 decembrie 2020.
7. Dispare taxa pe active. Vestita taxă pe lăcomie este și ea eliminată prin această ordonanță de urgență. Declararea taxei pentru anul 2019 se face până la data de 25 august 2020, iar diferențele în plus față de taxa pe active aferentă semestrului I din 2019 se plătesc tot până la data de 25 august 2020. Diferențele în minus se vor restitui sau compensa în conformitate cu Codul de procedură fiscală.
8. Dispare opțiunea mutării banilor de la Pilonul II de pensii private la Pilonul I de pensii publice. Această măsură a fost luată pentru că ea a fost folosită în 2019 de foarte puține persoane, față de câți participanți există actualmente la Pilonul II.