Practic, fiecare ordonanță dată de Guvern, fie că e simplă, fie că e de urgență, trebuie aprobată ulterior prin lege de către Parlament, pentru a continua să producă efecte. Totuși, parlamentarii au și varianta respingerii prin lege a ordonanțelor, caz în care măsurile luate de Guvern sunt anulate.
Exact aceasta este situația Ordonanței de urgență a Guvernului 1/2020, a cărei respingere prin proiect de lege a fost adoptată aseară de Senat. Ca să fie respinsă ordonanța, Camera Deputaților ar trebui să ia aceeași decizie ca Senatul.
Principalele măsuri date de Guvern prin OUG care ar urma să fie anulate:
1. Plafonarea punctului-amendă pentru contravenții rutiere la 145 de lei. Conform ordonanței, punctul-amendă a revenit din 9 ianuarie 2020 la valoarea de 145 de lei, după ce sărise, în perioada 1-8 ianuarie 2020, la 223 de lei.
2. Înghețarea indemnizațiilor demnitarilor. În anul 2020, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie, s-a stabilit că indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora se mențin la nivelul lunii decembrie 2019.
3. Înghețarea indemnizației de hrană a bugetarilor. Totodată, ordonanța mai prevede înghețarea indemnizației de hrană pe care o primesc bugetarii, la nivelul care s-a aplicat în anul 2019. La fel se întâmplă și cu sporurile bugetarilor.
4. Amânarea pensiilor speciale ale aleșilor locali. Indemnizația pentru limită de vârstă, ce a fost introdusă anul trecut prin Codul administrativ, se va acorda, la un moment dat, primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consiliu județean. Conform ordonanței, nu se acordă în 2020.
5. Interzicerea detașărilor de la privat la stat. S-a stabilit că ocuparea prin detașare a posturilor vacante de la stat nu se mai face cu personal din domeniul privat, ci numai cu personal din sistemul public. În același timp, detașările care nu respectau această regulă la momentul intrării în vigoare a ordonanței au încetat automat.
6. Prelungirea termenului de conformare pentru firmele care trebuie să-și doteze automatele comerciale cu case de marcat. Acestea ar fi trebuit să-și doteze automatele până la finele anului 2019, însă momentan nici măcar cadrul legal nu este complet, astfel că acest lucru era imposibil. Prin urmare, aceste companii au încă un an la dispoziție pentru a lua case de marcat - adică până la 31 decembrie 2020.
7. Eliminarea taxei pe active. Vestita taxă pe lăcomie a fost eliminată prin această ordonanță de urgență. Declararea taxei pentru anul 2019 se face până la data de 25 august 2020, iar diferențele în plus față de taxa pe active aferentă semestrului I din 2019 se plătesc tot până la data de 25 august 2020. Diferențele în minus se restituie sau compensează în conformitate cu Codul de procedură fiscală.
8. A fost eliminată opțiunea mutării banilor de la Pilonul II de pensii private la Pilonul I de pensii publice. Această măsură a fost luată pentru că opțiunea a fost folosită în 2019 de foarte puține persoane, față de câți participanți există actualmente la Pilonul II.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților (ca proiect de respingere a OUG 1/2020), promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.