Raportarea TVA-ului se face cu formularele 300 și 301
Companiile înregistrare în scopuri de TVA trebuie să depună la Fisc, pentru fiecare perioadă fiscală (lună sau trimestru), un decont de taxă (formularul 300), conform prevederilor Codului fiscal. Acest lucru se face până la data de 25 a lunii următoare celei în care se încheie perioada fiscală în cauză.
„Decontul de taxă întocmit de persoanele înregistrate [în scopuri de TVA] va cuprinde suma taxei deductibile pentru care ia naștere dreptul de deducere în perioada fiscală de raportare și, după caz, suma taxei pentru care se exercită dreptul de deducere [ulterior, când sunt îndeplinite condițiile legale], suma taxei colectate a cărei exigibilitate ia naștere în perioada fiscală de raportare și, după caz, suma taxei colectate care nu a fost înscrisă în decontul perioadei fiscale în care a luat naștere exigibilitatea taxei, precum și alte informații prevăzute în modelul stabilit de Ministerul Finanțelor Publice”, este explicat în actul normativ.
Decontul de TVA, adică formularul fiscal 300, se completează în format electronic și se transmite exclusiv online către Fisc. Referitor la eventualele greșeli dintr-un decont, acestea se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare (se trec la rândurile de regularizări). Instrucțiunile detaliate pentru completarea decontului de TVA sunt pe site-ul Fiscului.
Decontul special de TVA (formularul 301) trebuie depus, așa cum scriam mai sus, de către companiile care n-au cod de TVA și nici nu sunt obligate să obțină unul, în următoarele situații:
- pentru achiziții intracomunitare de bunuri taxabile, altele decât cele prevăzute la punctele doi și trei - de către persoanele impozabile înregistrate conform articolului 317 din Codul fiscal;
- pentru achiziții intracomunitare de mijloace de transport noi, de către orice persoană, indiferent dacă este sau nu înregistrată conform articolului 317;
- pentru achiziții intracomunitare de produse accizabile, de către persoanele impozabile și persoanele juridice neimpozabile, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate conform articolului 317;
- pentru operațiunile și de către persoanele obligate la plata taxei, conform alineatelor 2, 3, 4 și 6 ale articolului 307;
- pentru operațiunile și de către persoanele obligate la plata taxei conform alineatului 5 al articolului 307, cu excepția situației în care are loc un import de bunuri sau o achiziție intracomunitară de bunuri.
În esență, decontul special de TVA trebuie depus până la data de 25 a lunii următoare celei în care ia naștere exigibilitatea operațiunilor din lista de mai sus. Decontul special trebuie depus, potrivit Codului fiscal, numai pentru perioadele în care ia naștere exigibilitatea TVA-ului.
Formularul fiscal 301 se completează în format electronic și se transmite la Fisc fie în format tipărit, fie online. Instrucțiunile detaliate pentru completarea decontului de TVA sunt pe site-ul Fiscului.
Plata TVA se face până la termenele-limită aferente obligației de a depune deconturi de TVA.
Ce alte declarații fiscale mai au legătură cu TVA-ul
În afară de declarațiile 300 și 301, mai avem și formularul 010, care este folosit pentru înregistrarea fiscală, pentru radierea înregistrării fiscale sau pentru mențiuni. Formularul 010 este, practic, cel depus la momentul solicitării unui cod de TVA (și nu numai).
Apoi, mai trebuie avute în vedere declarațiile 390 și 394. Referitor la formularul 390, acesta este o declarație recapitulativă privind livrările, achizițiile și prestările intracomunitare, ale cărei instrucțiuni de completare sunt aici.
Declarația recapitulativă trebuie depusă, conform Codului fiscal, de către orice companie care are cod de TVA, până la data de 25 a lunii următoare unei luni calendaristice, iar în ea sunt menționate, printre altele, livrările intracomunitare scutite de taxă pentru care exigibilitatea taxei a luat naștere în luna calendaristică respectivă, achizițiile intracomunitare de bunuri taxabile pentru care exigibilitatea de taxă a luat naștere în luna calendaristică respectivă sau livrările intracomunitare de bunuri.
Declarația 394 este una informativă și se referă la livrările sau prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de firmele înregistrate în scopuri de TVA. Declarația 394 se depune la Fisc până la data de 30 a lunii următoare încheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (luna sau trimestrul). Prin excepție, dacă perioada de raportare este luna calendaristică, termenul de depunere a declarației pentru luna ianuarie este data de 28, iar pentru luna februarie, data de 28 sau data de 29. Instrucțiunile declarației 394 sunt aici.
Companiile ar trebui să mai fie atente și la declarațiile 392A, 392B și 393. Deși depunerea acestora a fost suspendată în ultimii trei ani și autoritățile vor să prelungească măsura cu încă trei ani, deocamdată n-avem o decizie oficială.
Amenzile pentru nedepunerea declarațiilor privind TVA ajung și la mii de lei
Conform Codului de procedură fiscală, cei care nu depun declarațiile în legătură cu taxa pe valoarea adăugată riscă să fie amendați cu mii de lei.
Vorbim de o amendă de la 1.000 la 5.000 de lei pentru persoanele juridice contribuabili mari și mijlocii și de o amendă de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele juridice contribuabili mici și persoanele fizice.
Sancțiunile sunt valabile, mai exact, atât pentru nedepunerea la termen a declarațiilor de înregistrare fiscală, de radiere a înregistrării fiscale sau de mențiuni, precum și pentru neîndeplinirea la termen a obligațiilor de declarare, a bunurilor și veniturilor impozabile sau a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume, precum și orice informații în legătură cu impozitele, taxele, contribuțiile, bunurile și veniturile impozabile.
Cu alte cuvinte, amenzile acoperă atât nedepunerea declarației 010, cât și a deconturilor de TVA.
Pentru nedepunerea declarației 390, amenda este unică: între 1.000 și 5.000 de lei. Iar pentru nedepunerea declarației 394, amenda este de la 12.000 la 14.000 de lei pentru persoanele juridice contribuabili mari și mijlocii și de la 2.000 la 3.500 de lei pentru celelalte persoane juridice și persoanele fizice.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.