Fiscul a adoptat recent un ordin referitor la actualizarea modelului și conținutului decontului special de TVA. Concret, Ordinul ANAF nr. 592/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (301) „Decont special de taxă pe valoarea adăugată” a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 94 din 8 februarie 2016 și a intrat în vigoare la data publicării.
Noul decont special de taxă pe valoarea adăugată se utilizează începând cu declararea obligațiilor fiscale aferente lunii ianuarie 2016.
Potrivit referatului de aprobare, în cazul acestui document a fost necesară adaptarea la noile prevederi legale. Mai precis, prin Codul de procedură fiscală, aflat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, articolele la care se face referire în cuprinsul formularului 301, precum și în instrucțiunile de completare ale acestuia, au fost renumerotate.
Cine are obligația să depună decontul special de TVA?
Următorii contribuabil au obligația să depună decontul special de taxă pe valoarea adăugată:
Secțiunea 1 „Achiziții intracomunitare de bunuri taxabile - altele decât mijloacele de transport noi și produsele accizabile” se completează numai de către persoanele înregistrate conform art. 317 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, dar care nu sunt înregistrate și nu trebuie să se înregistreze conform art. 316 din același cod. În această categorie se cuprind:
- persoanele impozabile care efectuează numai livrări de bunuri sau prestări de servicii pentru care taxa nu este deductibilă (operațiuni scutite conform art. 292 din Codul fiscal) și persoanele impozabile supuse regimului special de scutire pentru întreprinderile mici prevăzut la art. 310 din același cod, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA și nici nu au obligația de a se înregistra, conform art. 316 din Codul fiscal, dar care sunt înregistrate conform art. 317 din același cod;
- persoanele juridice neimpozabile, care sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal. În această secțiune, persoanele mai sus menționate declară achizițiile intracomunitare de bunuri taxabile, altele decât achizițiile intracomunitare de mijloace de transport noi sau de produse accizabile, precum și achizițiile efectuate în cadrul unei operațiuni triunghiulare pentru care sunt obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (4) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei intervine în perioada de raportare, inclusiv sumele înscrise în facturile primite pentru plăți de avansuri parțiale pentru achiziții intracomunitare de bunuri).
În această secțiune se declară și achizițiile intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 266 alin. (3) din Codul fiscal, efectuate de persoanele înregistrate în scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal, pentru care se datorează taxă pe valoarea adăugată în România.
Secțiunea 2 „Achiziții intracomunitare de mijloace de transport noi” se completează de către orice persoană care nu este înregistrată și care nu trebuie să se înregistreze conform art. 316 din Codul fiscal, indiferent dacă este sau nu este înregistrată conform art. 317 din același cod, care efectuează achiziții intracomunitare de mijloace de transport noi, pentru care exigibilitatea taxei intervine în perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plăți de avansuri parțiale pentru achizițiile intracomunitare de bunuri).
Secțiunea 3 „Achiziții intracomunitare de produse accizabile” se completează de către persoanele impozabile care nu sunt înregistrate și care nu trebuie să se înregistreze conform art. 316 din Codul fiscal și persoanele juridice neimpozabile, indiferent dacă sunt sau nu sunt înregistrate conform art. 317 din același cod, care efectuează achiziții intracomunitare de produse accizabile, pentru care exigibilitatea taxei intervine în perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plăți de avansuri parțiale pentru achizițiile intracomunitare de bunuri).
Secțiunea 4 „Operațiuni prevăzute la art. 307 alin. (2), (3), (5) și (6) din Codul fiscal” se completează de către:
- persoanele impozabile obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, care nu sunt înregistrate și nu trebuie să se înregistreze conform art. 316 din Codul fiscal, indiferent dacă sunt sau nu sunt înregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, și persoanele juridice neimpozabile care sunt înregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, care sunt beneficiare ale serviciilor care au locul prestării în România conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal și care sunt furnizate de către persoane impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul României sau nu sunt considerate a fi stabilite pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, chiar dacă sunt înregistrate în România conform art. 316 alin. (4) sau (6) din Codul fiscal;
- persoanele obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (3) din Codul fiscal, care sunt înregistrate conform art. 317 din Codul fiscal și care nu sunt înregistrate și nu trebuie să se înregistreze conform art. 316 din Codul fiscal, cărora li se livrează gaze naturale sau energie electrică în condițiile prevăzute la art. 275 alin. (1) lit. e) sau f) din același cod, dacă aceste livrări sunt realizate de persoane impozabile care nu sunt stabilite în România sau nu sunt considerate a fi stabilite pentru respectivele livrări de bunuri pe teritoriul României conform prevederilor art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, chiar dacă sunt înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 316 alin. (4) sau (6) din Codul fiscal;
- persoanele obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (5) din Codul fiscal, care nu sunt înregistrate și nu trebuie să se înregistreze conform art. 316 din același cod, indiferent dacă sunt sau nu sunt înregistrate conform art. 317 din Codul fiscal și din cauza cărora bunurile ies din regimurile sau situațiile prevăzute la art. 295 alin. (1) lit. a) și d) din Codul fiscal, cu excepția situației în care are loc un import de bunuri sau o achiziție intracomunitară de bunuri;
- persoanele obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (6) din Codul fiscal, care nu sunt înregistrate și nu trebuie să se înregistreze conform art. 316 din Codul fiscal, indiferent dacă sunt sau nu sunt înregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, și care sunt beneficiare ale unor livrări de bunuri/prestări de servicii care au loc în România, conform art. 275 sau 278 din Codul fiscal, în cazul în care livrările de bunuri/prestările de servicii sunt realizate de persoane impozabile care nu sunt stabilite în România sau nu sunt considerate a fi stabilite pentru respectivele livrări de bunuri/prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 266 alin. (2) din Codul fiscal și care nu sunt înregistrate în România conform art. 316 din Codul fiscal.
Secțiunea 4.1 „Achiziții de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal” se completează de către persoanele impozabile obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, care nu sunt înregistrate și nu trebuie să se înregistreze conform art. 316 din Codul fiscal, indiferent dacă sunt sau nu sunt înregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, și de către persoanele juridice neimpozabile care sunt înregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, care sunt beneficiare ale serviciilor care au locul prestării în România conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal și care sunt furnizate de către persoane impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul României conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, dar care sunt stabilite în Comunitate, chiar dacă sunt înregistrate în România conform art. 316 alin. (4) sau (6) din Codul fiscal.
Când se depune formularul 301?
La fel ca în 2015, și anul acesta, decontul special de TVA se depune la organul fiscal în a cărui evidență contribuabilul este înregistrat, după cum urmează:
- până la data de 25 inclusiv, a lunii următoare celei în care ia naştere exigibilitatea operaţiunilor prevăzute la secţiunile 1, 3, 4 şi 4.1 din formularul (301) „Decont special de taxă pe valoarea adăugată”, cu excepţia achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 266 alin. (3) din Codul fiscal, pentru care se datorează taxă pe valoarea adăugată în România;
- înainte de înmatricularea în România a unui mijloc de transport nou sau a unui mijloc de transport care nu este considerat nou conform art. 266 alin. (3) din Codul fiscal şi pentru care se datorează taxa, dar nu mai târziu de data de 25 a lunii următoare celei în care ia naştere exigibilitatea taxei aferentă achiziţiei intracomunitare de astfel de mijloace de transport.
Notă: Dacă în aceeaşi lună persoana impozabilă efectuează mai multe achiziţii intracomunitare de mijloace de transport noi sau de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 266 alin. (3) din Codul fiscal, taxabile în România, aceasta poate depune mai multe deconturi speciale de taxă pentru aceeaşi lună, fără a bifa căsuţa „Declaraţie rectificativă”
Decontul special se depune în format PDF, cu fișier XML, atașat pe suport CD însoțit de formatul hârtie semnat conform legii, prin una dintre următoarele metode:
- la registratura organului fiscal competent;
- la poștă, prin scrisoare recomandată;
- prin e-mail.
Nedepunerea la termen a declarației 301 este sancționată cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari și cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice, se arată în Codul de procedura fiscală.
Notă: La data intrării în vigoare a acestui proiect de ordin al Fiscului a fost abrogat Ordinul ANAF nr. 75/2010.
Puteți consulta a formularului 301 în fișierul atașat (pdf).
Comentarii articol (2)