Munca nedeclarată, țintă majoră
Controalele ITM-urilor la companii vizează, în 2020, în principal, combaterea muncii nedeclarate, adică a muncii la negru. Anul acesta, autoritățile deja și-au anunțat intenția de a merge în control în domeniile unde sunt șanse mari ca angajatorii să folosească salariați fără a încheia cu ei contracte individuale de muncă.
Asta înseamnă că vizate sunt construcțiile, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, depozitarea și comercializarea produselor cerealiere și a produselor de panificație, industria lemnului, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, paza, unitățile active din stațiunile montane și de pe litoral, unitățile active noaptea (restaurante, baruri, cluburi, discoteci, cazinouri, magazine non-stop, benzinării) și service-urile auto.
În a doua jumătate a anului 2020, inspectorii muncii vor avea controale și la cabinetele medicale individuale, policlinici și spitale, având în vedere tendința ca acolo să apară munca la negru. Iar ultimele trei luni din an vor fi dedicate verificării relațiilor de muncă (în special pe part time) în domeniul învățământului (creșe, grădinițe, servicii de tip „afterschool”).
Pont: Mai nou, pentru verificările la firme, inspectorii muncii au nevoie și de ordinul de deplasare, nu doar de legitimație și de insignă. Iar dacă se dorește depistarea muncii la negru, registrul unic de control al companiei se completează la sfârșitul controlului.
În principal, inspectorii vor verifica existența contractelor individuale de muncă, raportarea corectă în Revisal a acestora, dar și situațiile în care vorbim de muncă subdeclarată. Adică acolo unde salariații fac mai multă muncă decât cea pentru care sunt plătiți „oficial” și pentru care primesc parțial bani la negru. De asemenea, se va verifica și dacă angajările legale au fost făcute cu existența adeverinței medicale.
Practic, dacă ne luăm numai după controalele de anul trecut, observăm că lipsa contractelor de muncă, neraportarea în Revisal a relațiilor de muncă și angajarea fără existența adeverinței medicale sunt doar câteva dintre marile probleme identificate la angajatori. La asta se adaugă și problema neplății muncii suplimentare.
Pont: Angajatorii la care au fost găsiți în trecut muncitori la negru au șanse mult mai mari să primească din nou vizite de la inspectorii din cadrul ITM-urilor.
În plus, e bine de știut că, începând din 2019, legislația stabilește că, anual, în ziua de 11 iulie, niciun angajator din România nu este verificat. Practic, vorbim de o zi din an în care angajatorii știu sigur că nu pot fi sancționați în vreun fel în urma unei vizite a inspectorilor.
Domeniul construcțiilor, prioritar
Domeniul construcțiilor este vizat de inspectorii muncii nu doar pentru că sunt șanse mari ca la acești angajatori să apară lucrători la negru, ci și pentru că există riscuri mari ce țin de zona de SSM.
Dincolo de documentația necesară desfășurării legale a relațiilor de muncă, inspectorii verifică și aspectele legate de siguranța lucrătorilor. În mare, la acești angajatori se verifică dacă sunt asigurate și folosite echipamente de protecție în caz de cădere (atât individuale, cât și colective) sau dacă salariații sunt instruiți bine în domeniul SSM.
Pe deasupra, începând din 2019 există noi aspecte de interes pentru personalul de control al ITM-urilor. De anul trecut, angajatorii din domeniul construcțiilor pot accesa, dacă îndeplinesc anumite condiții, taxe salariale reduse pentru lucrătorii proprii. Însă acest lucru vine la pachet cu instituirea unei salarizări minime brute de 3.000 de lei. La aceste firme, se verifică nu doar respectarea salarizării minime, ci și încadrarea corectă în condițiile pentru reducerea taxelor salariale.
Atenție! Controalele vor viza anul acesta nu doar activitatea șantierelor fixe, ci și activitatea șantierelor temporare și mobile. Verificările vor ținti șantierele active în funcție de numărul subantreprenorilor, numărul de accidente produse și riscul ridicat de accidentare. În același timp, verificări vor mai fi, pe partea de SSM, la bisericile care folosesc serviciile firmelor de construcții.
Relațiile de muncă în transportul rutier, controlate tot anul
Alt domeniu care va fi anul acesta în vizorul inspectorilor este cel al transporturilor rutiere, indiferent de ce tip de transport vorbim.
Concret, reprezentanții ITM-urilor vor controla aspectele ce țin de relațiile de muncă (mai ales timpul de muncă și de odihnă al șoferilor), detașările transnaționale, precum și respectarea regulilor de SSM specifice acestui domeniu de activitate.
Asta înseamnă că unele controale vor fi derulate inclusiv în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
Munca cu zilieri și salariați vârstnici
Munca zilieră va fi o țintă majoră pentru controale în perioada iulie - septembrie a anului 2020. Asta în contextul în care ultimul an a adus o adevărată pleiadă de modificări legale ce țin de munca sezonieră necalificată.
Printre altele, se va verifica dacă se declară și achită contribuția la pensii pentru zilieri, dacă lucrătorii sunt folosiți în domeniile și în condițiile permise de legislație, dar și, în curând, dacă angajatorii folosesc noul registru electronic făcut de Inspecția Muncii.
Apoi, pe partea de SSM, întreprinderile mici și mijlocii vor fi controlate pentru a vedea cum au grijă de salariații lor vârstnici (trecuți de vârsta de 60 de ani). Mai precis, inspectorii vor urmări adaptarea regulilor de SSM la riscurile profesionale la care sunt expuși salariații care se apropie de vârsta pensionării.
În altă ordine de idei, controalele inspectorilor de stat vor mai viza și agenții de plasare a forței de muncă în străinătate, comercializarea articolelor pirotehnice și încheierea contractelor colective de muncă.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.