Epidemia de coronavirus a încetinit, poate, ritmul controalelor planificate pentru acest an de Inspecția Muncii și a adăugat noi puncte de interes "pe radarul" inspectorilor, dar acțiunile stabilite pentru acest an vor fi realizate, ne asigura, acum câteva luni, inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Mihai Nicolae Ucă, într-un răspuns la solicitarea avocatnet.ro: "Inspecția Muncii își va intensifica considerabil eforturile în perioada următoare pentru a-și realiza toate obiectivele propuse prin acțiunile din programul-cadru pentru anul 2020".
Dat fiind că există numeroase reguli speciale de sănătate și securitate în muncă (SSM) impuse în contextul epidemiei de coronavirus, controalele Inspecției se vor axa, în continuare, în următorul trimestru și pe respectarea acestor norme speciale. De pildă, potrivit celei mai recente informări a Inspecției Muncii, în perioada 7-12 septembrie, au fost aplicate sancțiuni în valoare de 183.500 de lei, din 1202 angajatori controlați fiind sancționați o treime. În august, Inspecția anunța că jumătate din firmele controlate au fost sancționate pentru nerespectarea Legii nr. 55/2020.
Totodată, inspectorii se vor uita și pe respectarea dispozițiilor legale aferente mecanismelor de care firmele au beneficiat sau urmează să beneficieze, date de Guvern ca forme de ajutor pentru angajați. Amintim aici mecanismul decontărilor unor porțiuni de salariu pentru cei care s-au întors din șomajul tehnic, dar și recentele forme de ajutor din Ordonanța Kurzarbeit.
Controalele pentru depistarea muncii nedeclarate vor continua în acest ultim trimestru al anului, în special în domeniile în care sunt șanse mari să fie folosită această practică. Inspecția Muncii are planificată o acțiune de combatere a muncii nedeclarate special în domeniul medical - sunt vizate cabinetele medicale, policlinicile și spitalele.
În perioada octombrie - decembrie este în derulare și o campanie privind relațiile de muncă în învățământ. Ultimele trei luni din an vor fi dedicate și unui domeniu în care numărul de salariați este în creștere - activitatea creșelor, a grădinițelor și a serviciilor de tip „afterschool”. Vor fi verificate, în special, unitățile în care sunt folosiți salariați cu normă parțială.
Vor fi monitorizate contractele colective de muncă și actele adiționale la acestea, care sunt încheiate la nivel de unitate.
Va fi în derulare, de asemenea, o campanie națională privind obligațiile angajatorilor de a implementa măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor ce activează în șantierele temporare sau mobile. Această campanie a ITM-urilor este exată mai ales pe partea de SSM și va viza în special domeniul construcțiilor. Verificările vor ținti șantierele active în funcție de numărul subantreprenorilor, numărul de accidente produse și riscul ridicat de accidentare.
În domeniul transportului rutier, inspectorii vor avea în vedere aspectele ce țin de relațiile de muncă (mai ales timpul de muncă și de odihnă al șoferilor) și detașările transnaționale. Unele controale vor fi derulate în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. În plus, va exista și o acțiune privind controlul respectării regulilor de SSM la acești angajatori.
Bine de știut: Modificări privind perioadele de odihnă ale șoferilor profesioniști și utilizarea tahografelor, propuse la Transporturi
De asemenea, în acest ultim trimestru are loc o acțiune de control privind securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor vârstnici din IMM-uri. Concret, reprezentanții ITM-urilor vor face verificări la angajatorii care folosesc salariați trecuți de 60 de ani, pentru a vedea cât de bine sunt protejați de riscurile profesionale.
Sunt planificate și acțiuni de control pe SSM la biserici și la prestatorii din domeniul construcțiilor care desfășoară lucrări pentru ele, precum și pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.
În fine, este planificată pentru acest ultim trimestru și o acțiune de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea SSM a lucrătorilor care pot fi expuși unui potențial risc din cauza atmosferelor explozive în silozurile de cereale, fabricile de produse de brutărie și produse de panificație, nutrețuri pentru hrana animalelor, băuturi alcoolice, mobilă și benzinăriilor.
Comentarii articol (0)