avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Consecintele unui accident de munca?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Consecintele unui accident de munca?

Buna seara,

Am intrat intr-o situatie destul de incurcata,la o lucrare de curatenie dupa constructori pe santier pt decopertarea unui tavan de PFL se folosea un aparat cu apa sub presiune de minim 200 bari,iar in timpul actiunii de spalare unul din angajati a scapat furtunul aparatului din mana aceasta fiind sub presiune care a accidentat pe un altul,taiandu-l pe acesta in zona fetei.
Ambii angajatii erau la noi in firma trecuti ca zilierii conf legii 52/2011 si astfel instructajul pt protectia muncii si utilizarea utilajelor era facut zilnic.
Am raportat incidentul la ITM a doua zi (aveam 24 ore termen pt raportarea evenimentului), iar pe cel accidentat l-am transportat la spital de urgenta cand s-a produs evenimentul doar ca fiind zilier eu nu-i plateam contributii sociale la stat si astfel i-am platit eu toate interventiile medicale,investigatiile si controalele de care a avut nevoie si inclusiv tratamentul necesar.
Fiind pt prima oara cand ma confrunt cu un astfel de caz am angajat pe cineva care m-a ajutat cu dosarul de cercetare ce trebuie depus la ITM in termen de 10 zile.
Iar acum vin si va intreb cam la ce sanctiuni ar trebui sa ma astept eu? Daca eu ca si angajator sunt raspunzator de acest eveniment? Cel care a scapat jetul de apa va fi si el sanctionat? Si daca da, de catre cine? Cel accidentat ma poate actiona in instanta pe mine?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: deeapreda , utilizator 18:23, 28 Februarie 2013
Inteleg ca este vorba de un accident de munca cu incapacitate temporara. Evenimentul trebuia cercetat de catre o comisie numita prin decizia angajatorului.
Unde ati gasit mentionat ca puteati anunta evenimentul produs, la ITM, in termen de 24 ore ? In lege, se mentioneaza: "de indata".
Angajand pe cineva sa va ajute, acel cineva trebuie sa aiba autorizatie pentru a presta servicii ssm, pentru a-l putea nominaliza in decizie.
Comisia de cercetare stabileste printre altele, cauzele producerii evenimentului, articolele de lege incalcarile, persoanele in sarcinile carora pot fi retinute incalcarile, propune dupa caz, sanctiuni administrative ce vor fi aplicate de catre angajator.
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM. Dupa caz, dosarul poate fi respins pentru completare/ lamuriri suplimentare, etc.
Este posibil sa fiti controlat ulterior, ca firma, de catre ITM, in urma producerii accidentului de munca. Puteti primi sanctiuni contraventionale din partea inspectorului ITM daca acesta va constata in activitatea firmei dvs. incalcari ale legislatiei ssm in vigoare. Cu siguranta va fi verificat modul de instruire, de testare a lucratorilor instruiti, daca ati recurs la instruire practica, etc. Se va verifica modul de dotare cu echipament individual de protectie a lucratorilor, existenta instructiunilor ssm pentru activitatile desfasurate, etc.
Nu va scapa din vederea inspectorului de munca nici daca angajarea zilierilor s-a facut cu respectarea legislatiei in vigoare.
Accidentatul va poate actiona in instanta si cere daune materiale si daune morale, daca mentiunile din PV de cercetare a evenimentului nu sunt conforme cu realitatea.
Pentru orice eventualitate ar trebui sa aveti facturi/ chitante pentru toate cheltuielile facute de dvs. (ca firma/ eventual in nume persoanal), pentru serviciile medicale prestate accidentatului. Daca ati acordat ajutoare materiale sau ajutoare banesti victimei, ar fi bine sa detineti documente care sa ateste acest lucru, respectiv semnatura de primire a victimei accidentului de munca pe aceste documente.
Daca se ajunge in instanta de judecata, oricare din partile in proces pot cere efectuarea unei expertize tehnice judiciare in domeniul protectiei muncii si instanta sa aprobe cererea sau sa dispuna din proprie initiativa expertiza, fixand obiectivele le care trebuie sa raspunda expertul (practic expertul va face o cercetare a evenimentului).
Aveti cateva inexactitati in ce spuneti, dupa cum v-a semnalat si mederatorul gigipopa@ nu exista un termen de 24 de h privind comunicarea evenimentelor acestea se comunica de indata, iar dosarul de cercetare se preda la ITM dupa 15 zile lucratoare nu dupa 10. Dupa 10 zile lucratoare se incheie procesul verbal de cercetare care este piesa principala a dosarului de cercetare. dupa incheierea procesului verbal de cercetare aveti 5 zile lucratoare la dispozitie sa incheiati dosarul de cercetare in vederea transmiterii pentru avizare la ITM.
Efectuarea instructajului unui lucrator zilier se dovedeste prin existenta semnaturii acestuia in registru de evidenta a zilierelor asa cum este prevazut la punctul nr. 7 din anexa nr. 2 privind Instructiuni de completare a Legii 52/2011. Daca aceste semnaturi exista in registru nu veti avea probleme privind instruirea lucratorilor.
Parerea mea este ca activitatea care o desfasura lucratorul zilier folosind un echipament de munca ce functioneaza la o presiune asa de mare nu prea se incadreaza in cadrul activitatilor ce se pot desfasura cu caracter ocazional, cu lucratori zilieri, ea neincadrandu-se, dupa parerea mea, la “activitati de intretinere si curatenie”. Din cate am inteles este o activitate desfasurata pe un santier de constructii si nu se intelege de ce nu a fost executata de constructor. Aici va poate incurca ITM-ul. Nu e clar ce rol aveati dumneavoastra acolo, erati beneficiarul lucrarii?
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
inspectorSSM, utilizator
In primul rand vreau sa fac cateva rectificari,da accidentul a fost anuntat imediat eu ma refeream la acea comunicare in scris la ITM in care se explica mai concret ce s-a intamplat si primesc eu un nr de inregistrare,apoi timp de 10 zile am adunat acte la dosar pt a constitui acel proces verbal si da s-a constituit si o comisie de cercetare a evenimentului.M-am grabit cand am scris mesajul si am scapat din vedere aceasta greseala de exprimare,imi cer scuze.
Iar acum va raspund dvs:
gigipopa@: eu pe langa cheltuielile la spital cu interventitiile facute plus tratamentul si consultatiile facute si la alte clinici private,am avut si cheltuieli de transport pt ca baiatul respectiv nu e din Bucuresti,e din provincie,am avut si cheltuieli cu intretinerea acestuia si a familiei sale in sensul ca i-am cumparat alimente,produse si alte necesitati atat pt el cat si pt familia lui,i-am dat bani sotiei pt diverse probleme ce nu aveau legatura cu accidentul si alte servicii si bani cheltuiti.Eu doresc sa-l ajut in continuare cu problemele medicale dar doar atat.Am inteles sa-l ajut pe el ca avea necesitati,dar nu cred ca acum trebuie sa-i intretin toata familia,pe mama,pe sora,pe fratele,s.a.m.d. As putea avea o rezolvare pentru aceasta problema?
inspectorSSM@: Beneficiarul lucrarii era altul,eu eram prestatorul,iar serviciul prestat de noi era curatenie dupa constructor.Acel jet de apa e un aparat mobil cu apa sub presiune de tip Karcher si nu era al meu,era al beneficiarului.Intre mine si beneficiar s-a incheiat o intelegere contractuala prin care beneficiarul imi dadea mie utilajul pe care trebuia sa-l folosesc iar eu aduceam mana de lucru si echipamentul de protectie.
Baiatul e trecut in registrul pt zilieri si da a semnat in registru pt fiecare zi de munca prestata pt mine, procesul verbal nominal de accordare a echipamentului si fisa colectiva de instructaj.In plus,pe langa instructajul zilnic facut de mine i s-a mai facut un instructaj de catre beneficiar cu privire la instructiunile de folosire ale aparatului respectiv si alte elemente ce tin de instruirea personalului pe santier.
Dupa ce am citit legea 52/2011 am vazut ca potrivit art.4 pct.5 beneficiarul nu are voie sa foloseasca zilieri in beneficiul unui tert si ca amenda pt art 4 ar fi de 10000 si as dori sa stiu daca si eu sunt pasibila de aceasta amenda?
deeapreda a scris:

I
Dupa ce am citit legea 52/2011 am vazut ca potrivit art.4 pct.5 beneficiarul nu are voie sa foloseasca zilieri in beneficiul unui tert si ca amenda pt art 4 ar fi de 10000 si as dori sa stiu daca si eu sunt pasibila de aceasta amenda?

De asta v-am si intrebat ce rol aveati dumneavoastra pe acel santier. Teoretic ITM-ul va poate amenda pentru acest lucru dar depinde f. mult de ce ITM e vorba, nu toate aplica sanctiuni pe dosarele de cercetare intocmite de comisia numita de angajator mai ales ca legea 52/2011 are multe neclaritati si urmeaza sa fie modificata.
In ceea ce priveste grija pe care ati avut-o de lucrator si familia sa e laudabila cu mult peste prevederile legale. Nu cred ca o actiune a acestuia, impotriva dumneavoastra, in instanta ar putea sa aiba sorti de izbanda.
Asa cum spune si inspectorSSM cel care a lucrat cu un aparat cu astfel de parametri trebuia sa aiba parte de un instructaj special. Din aceasta cauza consider ca era nevoie chiar si de evaluare de risc, in care sa apara riscul respectiv, instructiuni proprii specifice pentru acel aparat. Binainteles ca ne intrebati si de legea 52/2011 iar dee aici reiese ca a cam muncit la negru(sau la gri).
Sunt o multime de lucruri incalcate in momentul de fata.
Puteti avea o circumstanta daca in contractul dintre societati, raspunderea instructajului, la locul beneficiarului era in sarcina aceluia. Daca a avut semnat instructajul si se specifica faptul ca a fost instruit si in instructiune apare evitarea acestui risc sunteti aproape acoperit.
In privinta faptului ca ati avut grija de accidentat din pacate nu este luat foarte tare in considerare pentru ca ITM-ul nu va judeca ci el este atent strict la SSM.
Functie de ce conditii sunt gasite la societate o sa se lase cu mai multe sau mai putine amenzi dar estimarea mea este ca o sa luati macar o amenda.

Din legea 52/2011:
"a) zilier - persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Pot desfasura activitati cu caracter ocazional persoanele fizice, cetateni romani sau straini, in conditiile legii;

b) beneficiar de lucrari, denumit in continuare beneficiar - persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional;"

"Se pot presta activitati cu caracter ocazional in urmatoarele domenii:

a) agricultura;

b) vanatoare si pescuit;

c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;

d) piscicultura si acvacultura;

e) pomicultura si viticultura;

f) apicultura;

g) zootehnie;

h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;

i) manipulari de marfuri;

j) activitati de intretinere si curatenie."

Alte discuții în legătură

Instructaj ssm si psi pentru zilieri anca2sm anca2sm Buna ziua Va rog sa-mi spuneti cum se face instruirea zilierilor (legea 52/2011). Societatea noastra are contract de prestari serviciiu cu o alta societate ... (vezi toată discuția)
Instructaj ssm zilieri Ale232 Ale232 Buna seara, Este posibil ca un angajat al firmei (manager de proiect) sa poata avea atributii in ceea ce priveste instructajul SSM al zilierilor? Sau care ... (vezi toată discuția)
Fisa instructaj ssm si su pentru zilieri iulia0505 iulia0505 ma poate ajuta cineva cu o tematica pentru fisa de instructaj ssm si SU pentru zilieri ( in cazul meu promoter/hostess)? Multumesc (vezi toată discuția)