Recent, s-a modificat Ordonanþa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenþiilor. Modificarile vizeaza mai ales destinatia sumelor din amenzile aplicate potrivit legislatiei in vigoare.
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 443 din 23/05/2006 a fost publicata Lege nr. 182/2006, pentru modificarea ºi completarea Ordonanþei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenþiilor.
Modificarile urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007.
O prima modificare vizeaza limitarea canalizarii catre bugetul de stat a sumelor din amenzile aplicate potrivit legislatiei in vigoare, doar la amenzile aplicate persoanelor juridice.
"La articolul 8, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice în conformitate cu legislaþia în vigoare se fac venit integral la bugetul de stat, cu excepþia celor aplicate, potrivit legii, de autoritãþile administraþiei publice locale ºi amenzilor privind circulaþia pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale.""
In privinta sumelor din amenzile aplicate persoanelor fizice, acestea se vor face venit la bugetele locale.
La articolul 8, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice în conformitate cu legislaþia în vigoare se fac venit integral la bugetele locale."
Se modifica, de asemenea, si procedura de punere in executare a sanctiunii amenzii contraventionale.
Art. 39. - (1) Punerea în executare a sancþiunii amenzii contravenþionale se face astfel:
a) de cãtre organul din care face parte agentul constatator, ori de câte ori nu se exercitã calea de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenþiei în termenul prevãzut de lege;
b) de cãtre instanþa judecãtoreascã, în celelalte cazuri.
(2) În vederea executãrii amenzii, organele prevãzute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul-verbal de constatare a contravenþiei ºi de aplicare a sancþiunii, neatacat cu plângere în termenul legal, în termen de 30 de zile de la data expirãrii acestui termen, ori, dupã caz, dispozitivul hotãrârii judecãtoreºti irevocabile prin care s-a soluþionat plângerea, în termen de 30 de zile de la data la care hotãrârea a devenit irevocabilã, astfel:
a) pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, organelor de specialitate ale unitãþilor administrativ-teritoriale în a cãror razã teritorialã domiciliazã contravenientul persoanã fizicã sau, dupã caz, îºi are domiciliul fiscal contravenientul persoanã juridicã;
b) pentru sumele care se fac venit integral la bugetul de stat, organelor de specialitate ale unitãþilor subordonate Ministerului Finanþelor Publice - Agenþia Naþionalã de Administrare Fiscalã, în a cãror razã teritorialã îºi are domiciliul fiscal contravenientul persoanã juridicã.
(3) Executarea se face în condiþiile prevãzute de dispoziþiile legale privind executarea silitã a creanþelor fiscale.
(4) Împotriva actelor de executare se poate face contestaþie la executare, în condiþiile legii.
Începând cu data de 1 ianuarie 2007, activitatea de executare silitã a sumelor reprezentând amenzi contravenþionale aplicate persoanelor fizice potrivit dispoziþiilor legale în vigoare se va prelua de la Ministerul Finanþelor Publice - Agenþia Naþionalã de Administrare Fiscalã ºi unitãþile sale subordonate de cãtre organele de specialitate din cadrul unitãþilor administrativ-teritoriale în a cãror razã domiciliazã contravenientul.
(3) Sumele reprezentând amenzile prevãzute la alin. (2), încasate de organele de specialitate din cadrul unitãþilor administrativ-teritoriale, se fac venit integral la bugetele locale respective.
Comentarii articol (0)