Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 1,3% în luna decembrie 2019, în creştere comparativ cu 1% în luna noiembrie, şi de 1,6% în Uniunea Europeană, de asemenea în creştere comparativ cu 1,3% luna precedentă, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Ungaria şi România, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), informează Agerpres.
Comparativ cu situaţia din luna noiembrie, rata anuală a inflaţiei în luna decembrie a scăzut în doar două state membre, a rămas stabilă în alte trei state şi a crescut în 23 de ţări membre UE, inclusiv în România de la 3,8% până la 4%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Ungaria (4,1%), România (4%), Cehia şi Slovacia (ambele cu 3,2%) iar cele mai scăzute în Portugalia (0,4%), Italia (0,5%) şi Cipru (0,7%).
Traficul bucureștean schimbă tendințele imobiliare. Ce fel de locuințe se caută în 2020
România alături de Grecia sunt campioanele Europei la scăderea prețurilor la locuințe după criza din 2007. În timp ce prețul caselor a crescut în 22 de state membre din 2007 până anul trecut, România a consemnat un minus de peste 27%, arată datele Eurostat. Chiriile au mers însă în sens opus. România, alături de Austria și Estonia au înregistrat creșteri semnificative, între 40 și 60%.
Nu e de mirare astfel ca Bucureștiul se mărește pe zi ce trece. Dezvoltatorii imobiliari construiesc într-un ritm alert şi vin cu proiecte adaptate nevoilor de bază ale potențialilor clienți. Dacă în anii trecuți piața dorea locuințe spațioase și situate cât mai departe de aglomerație, cerințele pentru anul care abia a început sunt pentru locuințele în jurul cărora totul este la îndemână - de la magazine, școli, grădinițe și chiar locul de muncă.
Comentarii articol (0)