Tendința este de a tehnologiza cât mai mult procedurile în relația cu autoritățile și implementarea opțiunii de depunere și obținere de documente online. La capitolul depunerii declarațiilor fiscale, în ultimii ani am văzut tot mai multe declarații pe care Fiscul și Finanțele au decis să le primească de la contribuabili doar pe canal electronic - cel mai recent exemplu, decontul de taxă pe valoare adăugată, care se depune numai online acum. Asemenea decontului, numeroase alte declarații fiscale pe care firmele le folosesc se depun numai online.
Însă depunerea la ghișeu mai este încă posibilă, la fel și trimiterea prin poștă a formularelor. Să le luăm însă pe rând:
Depunerea online a declarațiilor se face folosind un certificat digital de semnătură electronică, în secțiunea dedicată de pe site-ul Fiscului (aici, iar instrucțiunile de depunere online sunt aici), inclusiv prin e-guvernare.ro (dar se ajunge tot la site-ul Fiscului). Așa cum spuneam, sunt declarații care se depun numai online: decontul de TVA, declarația 100, declarația 101 pentru impozitul pe profit, formularul 112 folosit de angajator pentru salariații săi, declarația rectificativă 710 ș.a.
Declarația unică pentru persoanele fizice se depune și online, prin Spațiul Privat Virtual (SPV), dar și la ghișeu (s-a dorit inițial ca aceasta să se depună, din 2019, numai online, însă din rațiuni tehnice în special s-a decis să se redea posibilitatea depunerii sale la ghișeu).
Notă: Pentru fiecare declarație fiscală este precizat în reglementarea aferentă cum se poate depune. O informare rapidă asupra posibilităților de depunere a declarațiilor o putem lua chiar de pe site-ul Fiscului, la secțiunea unde sunt enumerate toate declarațiile, unde vedem clar, în dreptul fiecăreia, dacă se depune exclusiv online.
Ce riscă cei care nu depun declarațiile la timp? Codul de procedură fiscală califică drept contravenții și sancționează cu amenda următoarele fapte:
- nedepunerea de către contribuabil/plătitor la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de înregistrare fiscală, de radiere a înregistrării fiscale sau de mențiuni;
- neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligațiilor de declarare prevăzute de lege.
Aceste fapte sunt sancționate cu amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari și cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice (valabil și în cazul asocierilor și al altor entități fără personalitate juridică). În cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de venit constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, mai scrie în Codul de procedură fiscală. Există sancțiuni specifice și pentru depunerea cu întârziere a declarațiilor recapitulative - amenzi între 1.000 lei și 5.000 lei. Amenzile pot fi înjumătățite (jumătate din minimul legal al amenzii, mai exact) dacă sunt plătite în 15 zile.
Din discuția referitoare la amenzi nu trebuie să scăpăm din vedere un act normativ important: Legea prevenirii, care dă dreptul la iertarea de amendă la prima abatere pentru mai multe categorii de amenzi, detaliate în HG nr. 33/2018. Printre contravențiile ce intră în sfera Legii prevenirii se află și nedepunerea declarațiilor fiscale la timp. Spre exemplu, prevenirea acoperă nedepunerea la termen a declarațiilor de înregistrare fiscală, a celor de radiere a înregistrării fiscale sau a celor de mențiuni. Redacția avocatnet.ro a analizat prevederile Legii prevenirii în materia declarațiilor fiscale în acest material.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.