1. Valoarea punctului de pensie: la acest moment, aceasta este de 1.265 de lei. La această valoare s-a ajuns relativ recent, în septembrie 2019. De la 1 septembrie, însă, valoarea punctului de pensie va mai fi mărită, o dată, la 1.775 de lei. Conform specialiștilor, însă, există riscul amânării majorării, din cauza problemelor ce ar putea apărea cu privire la posibilitatea bugetului de suportare a unei astfel de majorări - lucru care, totuși, a fost infirmat de autorități.
2. Pensionarea pentru limită de vârstă: Pensionarea pentru limită de vârstă presupune faptul că persoanele interesate să se pensioneze au atins vârsta cerută pentru acest lucru. Vârsta minimă de pensionare este calculată în funcție de data nașterii.
Persoanele care pot să se pensioneze în 2020 sunt bărbații ce au atins vârsta de 65 de ani (împreună cu cerințele de cotizare minimă) și femeile ce au ajuns la 61 de ani și un anumit număr de luni (variabil, pe parcursul anului) și îndeplinesc condițiile de cotizare minimă. Detalii mai multe pot fi găsite aici. De asemenea, persoanele interesate au acces la o aplicație online de unde pot afla când pot să se pensioneze - pentru limită de vârstă, anticipat sau anticipat parțial.
3. Pensionarea anticipată: pentru a putea beneficia de pensia anticipată sau de cea anticipată parțială, femeile și bărbații trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care stagii de cotizare minime. O detaliere completă a regulilor poate fi găsită aici. De asemenea, este important de menționat că 2020 este ultimul an în care vor mai exista două forme de pensie anticipată, din 2021 fiind valabilă doar cea anticipată parțială.
4. Reducerea vârstei de pensionare pentru anumite persoane: în contextul posibilității unor persoane de a se pensiona mai repede, trebuie reamintit faptul că, de anul trecut, s-au schimbat unele reguli referitoare la reducerea vârstei de pensionare, cu privire la cei care au muncit în condiții deosebite. De aceea, este important de văzut care sunt, în general, persoanele ce pot să se pensioneze mai repede - inclusiv cei care se pensionează anticipat, dar nu numai.
5. Pensia internațională: cei care au lucrat legal în alte țări (nu doar din cadrul Uniunii Europene) pot beneficia de recunoașterea acelor perioade, pentru a fi luate în calcul la stabilirea pensiei, în România (dar și inversul e valabil). Mai multe detalii pot fi găsite aici.
6. Pensia poate fi cumulată cu salariul sau cu alte venituri. Cel mai favorabil regim este cu în privința cumulării pensiei pentru limită de vârstă cu alte tipuri de venituri. Alte tipuri de pensii - precum cele de invaliditate de gradele I și II - au un regim mai restrictiv.
7. Anumite categorii profesionale beneficiază de pensii guvernate de legi speciale. Așa este situația cu militarii sau polițiștii, de exemplu.
8. Din 2020, Guvernul a eliminat posibilitatea mutării banilor de pensie privată în sistemul public. Motivul pentru care s-a înlăturat această posibilitate a fost, conform Guvernului, inutilitatea ei.
9. Angajatorii pot, din februarie 2020, să stabilească pensii suplimentare pentru salariații lor. Acestea se mai numesc „pensii ocupaționale” și pot fi acordate în completarea pensiilor obținute în cadrul sistemelor de pensii din România.
10. Există o nouă lege a pensiilor care va schimba radical sistemul de pensii din România. Redacția avocatnet.ro a scris, constant, despre noile reguli - materialele relevante pot fi găsite aici. Însă aceste reguli se vor aplica abia din 2021, deci în 2020 încă va fi aplicabil regimul actual al pensiilor.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.
Comentarii articol (7)