Unul dintre indiciile care duc destul de des la controale fiscale este (1) necorelarea informațiilor între diverse documente contabile pe care le întocmește o companie. De exemplu, dacă există diferențe între ceea ce scrie în declarațiile fiscale, ceea ce este trecut în balanțele de verificare și ceea ce se raportează în bilanțuri.
„Pe baza experienței noastre practice, am observat că sunt anumite motive de care autoritățile fiscale țin cont atunci când aleg să desfășoare anumite controale. Fie controale inopinate, fie controale de fond. Unul dintre cele mai frecvente motive pe care l-am întâlnit în ultimii ani este legat de necorelarea informațiilor între diverse surse de informații - între declarațiile fiscale, balanțe de verificare și situațiile financiare. Astfel, fie vom primi o adresă, fie, cel mai des, vom avea un control inopinat. Am întâlnit situații în care, în urma unul astfel de control inopinat, fie s-a dispus un control de fond, fie s-a dispus refacerea întregii evidențe financiar-contabile - exercițiu care a durat foarte mult timp”, a declarat Ana Cristian, director, Departamentul de asistență fiscală și juridică, EY România, la o conferință recentă de fiscalitate.
Alte indicii țin de (2) desele corecturi la declarațiile fiscale depuse sau chiar (3) fluctuațiile la nivelul obligațiilor fiscale pe care le datorează o companie. „Alte motive care pot genera inspecții fiscale pot fi depunerea, în mod repetat, de declarații rectificative, fluctuații în nivelul obligațiilor fiscale datorate... Dacă am avut un control anterior, în care s-au stabilit obligații fiscale suplimentare -- spre exemplu, în ceea ce privește TVA --, mai mult ca sigur trebuie să ne așteptăm că vom avea un control și pe partea de taxe directe”, a spus sursa citată.
Nici (4) indicatorii financiari nu sunt ignorați de către reprezentanții autorităților fiscale. Aceștia pot urmări, de exemplu, firmele care, cel puțin în aparență, au dificultăți financiare.
„Indicatorii financiari sunt și ei luați în considerare de către autorități și sunt urmăriți, în mod automat, prin soft-urile pe care le are Fiscul. Ca indicatori, menționez: o pierdere contabilă și fiscală, an de an, pe o perioadă îndelungată, un raport scăzut între cheltuiala pe impozit pe profit și cifra de afaceri sau activul net negativ. Un activ net negativ sau scăzut indică faptul că avem pierderi contabile. Rolul unei societăți comerciale în economia de piață este să înregistreze profit. Și, dacă în mod repetat avem pierderi contabile, autoritățile își pot pune întrebarea «Ce se întâmplă?». Poate că asociații, acționarii societății reușesc, într-un alt mod, poate prin tranzacții cu părți afiliate, să fie remunerați. Și atunci apar suspiciuni și se declanșează controale de fond”, a detaliat Ana Cristian.
În fine, chiar și (5) evitarea rambursărilor taxei pe valoarea adăugată poate duce la declanșarea unor verificări: „De asemenea, nesolicitarea TVA-ului pe o perioadă îndelungată poate să ridice suspiciuni din partea autorităților și pot fi declanșate controale fie pe partea de TVA, fie controale de fond”.
Comentarii articol (0)