Atribuțiile AFM de a demara inspecții fiscale sunt prevăzute în cadrul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu (OUG nr. 196/2005), care stabilește și condițiile generale de funcționare ale acelei autorități.
Practic, AFM poate derula inspecții fiscale, însă este limitată de domeniul specific al obligațiilor operatorilor economici la Fondul pentru mediu. Atribuțiile AFM de a derula inspecții fiscale ar putea fi explicate prin faptul că această autoritate are responsabilități de prevenire a evaziunii fiscale „în ceea ce priveşte taxele şi contribuţiile la Fondul pentru mediu”, conform OUG nr. 196/2005.
Însă în privința acestor tipuri de obligații, AFM poate inclusiv să desfășoare și inspecții inopinate (e vorba de inspecții neanunțate), ceea ce o transformă într-un organ cu puteri similare (dar limitate, cum am spus, la obligațiile menționate anterior) ANAF sau Consiliului Concurenței.
Inspecția fiscală este modalitatea prin care organul cu atribuții fiscale verifică îndeplinirea obligațiilor pe care le are în domeniu un contribuabil. Aceste obligații vizează corectitudinea declarațiilor fiscale sau respectarea celorlalte prevederi fiscale - în cazul AFM, plata taxelor la Fondul pentru mediu, de exemplu.
Cum spuneam și mai sus, un control fiscal poate să fie anunțat, însă poate la fel de simplu să fie inopinat, adică organul să nu anunțe o firmă vizată de control dinainte. Mai multe detalii despre controale fiscale pot fi găsite aici.