Foarte multe precizări utile în această privință se pot găsi în Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor.
Simplu, despre dreptul de autor
Pentru început, e important să înțelegi ce e dreptul de autor, când ia el naștere și ce importanță are pentru tine.
Simplist vorbind, dreptul tău de autor asupra unui produs software pe care l-ai scrie în acest moment (codul în sine) se naște chiar din momentul în care scrii acel cod. Legea îți recunoaște acest drept, dar va trebui să îi probezi „data nașterii”. De aceea, mulți au preferat, în trecut, să construiască o serie de probe care să ateste că acea operă exista la un anumit moment în timp: se punea codul pe un CD / stick și se auto-trimitea prin poștă, cu confirmare de primire, spre exemplu.
Dreptul de autor are două componente importante: drepturile morale de autor - art. 10 din Lege (recunoașterea publică, spre exemplu, a faptului că x e autorul unei opere), respectiv drepturile patrimoniale de autor - art. 13 din Lege (orice beneficii materiale rezultă din exploatarea operei în cauză). Dacă drepturile morale de autor nu pot fi înstrăinate, iar autorul nu poate nici renunța la ele, drepturile patrimoniale de autor pot fi cesionate cu respectarea unor condiții, după cum vom vedea mai jos.
În momentul în care compania ta dezvoltă un software sau alte elemente care țin de legislația privind dreptul de autor, poate utiliza pentru dezvoltare atât angajați, cât și companii externe care vor livra produsul finit. Să luăm aceste situații pe rând și să vedem cum îți poți proteja dreptul de autor, astfel încât, în viitor, să poți spune cu mâna pe inimă că opera dezvoltată (aplicație software, poze sau grafică) îți aparține și o poți vinde fără probleme altor persoane.
Crearea de opere cu ajutorul altor companii sau persoane (care nu sunt angajați)
În acest caz, pe lângă aspectele comerciale care sunt incluse în contractul dintre părți, va fi nevoie și de includerea unor clauze care să vizeze transferul dreptului de proprietate intelectuală asupra operei / operelor în cauză. În materia dreptului de autor, acest transfer poartă numele de ”cesiune”.
Câteva clauze utile care ar trebui inserate în acest contract:
- Menționarea clară a drepturilor patrimoniale transmise, cu privire la acea operă (poate fi punctuală, ex. „Dreptul de a traduce și distribui cartea”, dar și generală „toate drepturile patrimoniale născute din crearea aplicației software XX”).
- Pentru fiecare din aceste drepturi e necesară menționarea modalităților de utilizare (se va utiliza în aplicația x și y, pentru un singur website sau pentru un număr nelimitat de website-uri etc.), durata cesiunii (pentru x ani sau pentru toată perioadă de existență a drepturilor patrimoniale de autor), întinderea cesiunii (se va utiliza opera doar în București, doar în România sau oriunde în lume) precum și remunerația titularului dreptului de autor.
- Ideal ar fi, în considerarea lucrurilor pe care le-am menționat mai sus, ca partea cealaltă să garanteze inclusiv faptul că, în contractele sale cu autorii (angajați sau nu) ai operei, a inclus prevederi care să o asigure că deține dreptul de autor asupra operei.
- Nu e permisă de legislație o cesiune a drepturilor patrimoniale de autor asupra tuturor operelor viitoare create de o anumită persoană ori companie.
De asemenea, contractul trebuie încheiat în formă scrisă (electronic sau fizic, pe hârtie), deci orice înțelegere verbală este exclusă. Existența și conținutul contractului de cesiune a drepturilor patrimoniale se pot dovedi numai prin forma scrisă a acestuia.
Crearea de opere cu angajații proprii
Legea nr. 8 din 1996 explică pe larg această situație și îți explică exact ce ar trebui să faci pentru a-ți proteja rezultatul lucrării realizate cu ajutorul angajaților proprii.
Art. 45 din lege îți dă cel mai important indiciu: să treci întotdeauna în contractul de muncă o serie de clauze care vor reglementa această situație.
Același articol îți menționează și punctele pe care trebuie să le atingă acele clauze:
- Termenul pentru care se cesionează dreptul de autor de către salariat către companie. Simplist vorbind, dreptul de autor există pentru o perioadă de timp mai mică sau mai mare, în funcție de tipul de operă creată. Pentru texte, spre exemplu, vorbim despre viața autorului plus încă 70 de ani. Prin urmare, în contractul de muncă ar trebui să menționezi perioada de timp pentru care se face această cesiune. „Pe toată durata de existență a drepturilor de proprietate intelectuală”, ar fi o idee.
- Dacă nu menționezi niciun termen, legea va considera că termenul implicit este de trei ani de la data predării operei. După trecerea acelui termen, drepturile patrimoniale revin autorului, iar angajatorul este îndreptătțit să îi pretindă autorului plata unei cote rezonabile din veniturile obținute din utilizarea operei sale (dacă autorul o utilizează în alte zone), pentru a compensa costurile suportate de angajator pentru crearea operei de către angajat, în cadrul atribuțiilor de serviciu.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Top probleme juridice ale afacerilor din mediul online și soluțiile lor. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)