Acele clauze se numesc specifice si sunt perfect legale.
Consecintele sunt cele pe care vi le asumati prin semnare si ar trebui trecute tot in acele clauze, adica cum raspund partile in caz de nerespectare.
Este un contract intre parti, nu vi se poate impune nimic cu forta. Semnati si va asumati sau nu va asumati si nu semnati sau negociati ce vreti sa semnati.
Dpmdv, ce va cere angajatorul este firesc. Dar dvoastra stiti cel mai bine cum sta treaba.
Eu vreau sa clarific aspectul legal pentru ca exista legea nr. 8/1996 si acolo avem:
Art. 41
(1) Contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale trebuie sa prevada drepturile patrimoniale transmise si sa mentioneze, pentru fiecare dintre acestea, modalitatile de utilizare, durata si intinderea cesiunii, precum si remuneratia titularului dreptului de autor. Absenta oricareia dintre aceste prevederi da dreptul partii interesate de a cere rezilierea contractului.
(2) Cesiunea drepturilor patrimoniale privind totalitatea operelor viitoare ale autorului, nominalizate sau nenominalizate, este lovita de nulitate absoluta.
Deci eu semnand acel act care se refera intocmai la cesiunea drepturilor patrimoniale, si mai exact la toate produsele de natura proprietatii intelectuale, ar intra sub incidenta acestui articol si ar fi lovit de nulitate absoluta. Acum la fel este adevarat ca nu semnez un contract de cesiune a drepturilor de autor, ci se face prin forma de act aditional la un contract de munca, si din acest motiv vreau sa stiu exact cum stau lucrurile.
Tot din Legea nr.8/1996 va redau mai jos textul articolului 44:
Art. 44
(1) In lipsa unei clauze contractuale contrare, pentru operele create in indeplinirea atributiilor de serviciu precizate in contractul individual de munca, drepturile patrimoniale apartin autorului operei create. In acest caz, autorul poate autoriza utilizarea operei de catre terti, numai cu consimtamantul angajatorului si cu recompensarea acestuia pentru contributia la costurile creatiei. Utilizarea operei de catre angajator, in cadrul obiectului de activitate, nu necesita autorizarea angajatului autor.
(2) In cazul in care clauza prevazuta la alin. (1) exista, aceasta urmeaza sa cuprinda termenul pentru care au fost cesionate drepturile patrimoniale de autor. In absenta precizarii termenului, acesta este de trei ani de la data predarii operei.
(3) Dupa expirarea termenelor prevazute la alin. (2), in lipsa unei clauze contrare, angajatorul este indreptatit sa ii pretinda autorului plata unei cote rezonabile din veniturile obtinute din utilizarea operei sale, pentru a compensa costurile suportate de angajator pentru crearea operei de catre angajat, in cadrul atributiilor de serviciu.
(4) La expirarea termenului mentionat la alin. (2) drepturile patrimoniale revin autorului.
(5) Autorul unei opere create in cadrul unui contract individual de munca isi pastreaza dreptul exclusiv de utilizare a operei, ca parte din ansamblul creatiei sale.
Prin urmare, lit.b intra in contradictie cu legea.
Buna ziua,
Am citit si acel articol de lege 44., si mie mi se pare ca prin acest act aditional incearca sa acopere acel articol de lege in sensul ca vrea sa specifice ca toate drepturile patrimoniale pentru ceea ce voi crea si care tin de proprietatea intelectuala sa revina angajatorului si mai ales in forma exclusiva ceea ce inseamna ca eu voi avea doar dreptul de a-l folosi, la actualul angajator, iar in caz ca voi implementa ceva similar in alta parte atunci risc sa platesc despagubiri.
Fara acest act aditional in mod normal drepturile patrimoniale revin autorului, adica mie.
As vrea sa inteleg cu ce articol mai exact intra in contradictie punctul b., pentru ca mie mi se pare ca intra in contradictie numai cu articolul 41.
Ideea este ca prin astfel de clauze nu va mai fi nimeni interesat sa contribuie la bunastarea societatii, decat daca angajatorul ma plateste exact pentru acest lucru (gen programatori), pentru ca eu neavand in atributiile de serviciu sarcina de a crea ceva ce tine de proprietatea intelectuala, si vrand sa dezvolt ceva pentru ca am abilitatea de a o face si pentru a veni cu un plus de valoare, in ideea de a optimiza anumite lucruri, astfel de clauze ma fac sa ma gandesc de doua ori, mai ales tinand cont si de caracterul exclusiv al clauzei.
Multumesc
Intra in contradictie cu art.44 din Legea nr.8/1996 . Articolul invocat de dvs se refera la contractul de cesiune , pe cand la dvs se doreste incheierea unui act aditional la c.i.m.