Un sistem modernizat pentru compensarea datoriilor e reglementat prin recenta HG nr. 773/2019, în vigoare din 31 decembrie 2019, moment la care HG nr. 685/1999 a ieșit din vigoare. Noua hotărâre de Guvern pune bazele SIC și noilor reguli de compensare, unde totul s-a mutat în online. Practic, compensarea pe hârtie nu mai există în baza acestei hotărâri, iar Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie anunța, pe marginea acestei hotărâri, că ordinele de compensare tipărite de Imprimeria Națională nu se mai folosesc acum.
Doar că HG nr. 773/2019 se adresează cu obligația de a folosi SIC numai entităților cu capital de stat: "În vederea realizării operațiunilor de compensare, persoanele juridice cu capital integral/majoritar/minoritar de stat transmit la adresa web dedicată facturile pentru sumele restante către orice creditor, respectiv de la orice debitor persoană juridică cu sediul în România, mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadență, dacă scadența este clar specificată (...) ".
În ceea ce privește firmele private, hotărârea nu stabilește o obligație, ci o posibilitate: "Persoanele juridice, altele decât cele prevăzute la art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/1999 (...) (adică altele decât persoanele juridice cu capital integral/majoritar/minoritar de stat - n.red.) pot să realizeze operațiuni de compensare cu facturi prin crearea conturilor de utilizator și prin transmiterea la adresa dedicată a facturilor pe care intenționează a le compensa".
Un partener de afaceri care folosește sistemul ar putea să fie un motiv pentru ca o firmă privată să se vadă nevoită să folosească sistemul de compensare reglementat obligatoriu pentru firmele de stat și nu un mecanism convenit între părți. Principala nemulțumire a celor care se tem de obligarea firmelor private la folosirea acestui sistem este legată de costurile folosirii SIC: tariful de compensare pentru sumele mai mari sau egale cu 10.000 de lei este de 110 lei, tariful pentru sumele între 1.410 și 10.000 de lei este proporțional cu valoarea compensată -- valoarea compensată x 110 / 10.000 -- , iar tariful pentrum sumele sub 1.410 lei este de 15 lei.
Detalii despre noul sistem de compensare, în întregime electronic, puteți afla din acest material.