Începând cu data de 27 ianuarie 2019 a intrat în vigoare Ordinul nr 60/2020 privind modificarea și completarea anexelor la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 591/2017 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului "Declarație privind obligațiile la Fondul pentru mediu și a instrucțiunilor de completare și depunere a acestuia. Pe scurt s-au modificat atât datele care țin de completarea formularului în aplicația Administrației Fondului pentru Mediu, cât și obligațiile pentru anumite categorii de agenți economici.
Una dintre cele mai importante modificări ține de faptul că nu va mai fi necesar să fie menționate în declarații informații privind realizarea țintelor de colectare lunare pentru echipamente electrice și baterii pe care Organizațiile de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorilor (OIREP) le îndeplinesc. Așa cum vă spuneam în celelalte articole publicate privind obligațiile către Administrația Fondului pentru Mediu, în cazul în care o companie pune pe piață echipamente electrice și baterii provenite din producție proprie sau din import are obligația de a le declara și de a atinge o țintă de reciclare de 45% pe care o poate realiză prin intermediul unui OIREP.
Important de reținut însă este faptul că, deși această informație nu mai este solicitată de către autorități în declarație, agentul economic are obligația de a se asigura ca ținta de reciclare este atinsă de către OIREP. Vestea bună este că, prin intermediul acestei schimbări, declarațiile vor putea fi întocmite mai rapid și nu vor mai fi condiționate de către rapoartele lunare privind cantitățile de echipamente și baterii valorificate în numele producătorului/importatorului de către organizațiile menționate anterior.
Cea de-a două schimbare majoră și cea mai importantă vizează colectorii/salubristii și valorificatorii care vor trebui să raporteze lunar cantitatea de deșeuri de ambalaje, echipamente electrice și electronice, baterii și anvelope uzate colectate în numele OIREP-ului , denumirea OIREP-ului și CUI-ul acestuia.În cazul în care inspectorii AFM vor constată diferențe de cantități între ceea ce s-a declarat că fiind colectat în numele unui OIREP și ceea ceea ce s-a colectat în realitate colectorul/valorificatorul/salubristul va fi obligat să achite o taxa de 2 lei pe kg pentru diferență dintre cantitățile de deșeuri declarate că fiind gestionate, și cantitătile de deșeuri constatate de Administrația Fondului pentru Mediu. Scopul acestei modificări este acela de a avea o imagine de ansamblu asupra cantităților colectate din piață și valorificate în numele OIREP-urilor. Pentru colectori.valorificatori/salubriști va fi o raportare în plus care se adaugă celor recurente, însă la nivel global era necesară o astfel de monitorizare pentru a lua măsurile potrivite de creștere a nivelului de colectare și reciclare.
Ce-i de făcut?
Va recomandăm să vă asigurați că declarațiile sunt complete și corecte, conform noilor modificări legislative, iar dacă sunteți colector, să declarați cantitățile date către OIREP. Desemenea, dacă totuși aveți întrebări despre modalitatea de depunere a declarațiilor sau a corectitudinii raportărilor, nu ezitați să cereți un audit de mediu – o analiză completă din partea unui inginer specializat. Nu uitați de amenzi si contravenții.
Comentarii articol (0)