De exemplu, dacă ne uităm la ținta de reciclare de 60% impusă operatorilor economici prin Legea nr. 249/2015 (ambalajele introduse pe piața națională), contractarea unei OTR este cea mai avantajoasă variantă - pentru că ținta e greu de atins "pe picioarele proprii", iar aceste OTR preiau bătaia de cap a firmelor în numele acestora. Atenție însă - aceste firme trebuie să fie autorizate de cei de la Mediu pentru a lucra cu acte în regulă.
"Dacă eu introduc pe piață o cantitate mare de ambalaje va fi mult mai eficient pentru mine din punct de vedere costuri, să închei un contract cu o Organizație de Transfer de Responsabilitate. Aceste organizații practic realizează ținta de reciclare de 60% în numele meu.
Cum anume? Au la rândul lor contracte cu colectori din piață pentru tipurile respective de ambalaje și acești colectori se asigură că le furnizează lunar cantitatea de ambalaje de care ei au nevoie pentru a realiza țintele de reciclare pentru toți clienții din portofoliu.
Ceea ce înseamnă că pentru mine este în primul rând mult mai ieftin și în al doilea rând este un proces destul de simplu pentru că știu că firma respectivă se ocupă în numele meu în contractul pe care l-am semnat și atunci responsabilitatea mea este de a achita suma respectivă lunar și de a declara mai departe către Administrația Fondului pentru Mediu cantitățile de ambalaje pe care le-am pus pe piață.
Același lucru este valabil și pentru partea de echipamente, și pentru partea de baterii, și pentru anvelope. Toate acestea au o țintă de reciclare. Și atunci, și pentru ele există opțiunea încheierii unui contract cu o OTR, ba chiar pentru echipamente și pentru baterii e cumva singura variantă pentru a se conforma cu totul; pentru că dincolo de obligația de a le declara la Administrația Fondului pentru Mediu, importatorii de echipamente și de baterii sau producătorii de echipamente și de baterii, au și obligația de a se înscrie într-un registru al importatorilor și producătorilor de echipamente, respectiv de baterii", spunea recent Daniela Dobre, director executiv Green Environment Support, în cadrul unui webinar organizat de avocatnet.ro pentru abonații premium.
Bine de știut: Pe site-ul Administrației Fondului de Mediu veți găsi întotdeauna lista actualizată a operatorilor autorizați pentru preluarea responsabilității pentru deșeuri (la data redactării acestui material, ultima actualizare era făcută la 30 octombrie).
Un OTR se va ocupa, în mare, de responsabilitățile de mediu pe care le au producătorii și distribuitorii de ambalaje, de raportarea cantităților de ambalaje și de plata dărilor bugetare către Fondul de Mediu.
Fie că firma decide să se achite de obligațiile de mediu 100% pe cont propriu, fie că decide să se pună în baza unei OTR, singurul mod în care se pot diminua riscurile unor sancțiuni impuse ulterior de autoritățile de mediu sau riscul de a plăti din urmă taxele este acela de a lucra cu specialiști care cunosc legislația de mediu și obligațiile exacte ce revin operatorilor economici, de la caz la caz.
"Este bine ca persoana care se ocupă de întocmirea declarațiilor (de mediu - n.red.) să fie o persoană care cunoaște legislația de mediu. De foarte multe ori agenții economici decid să dea această responsabilitate companiilor de contabilitate. Companiile de contabilitate pentru că își doresc să îi ajute le întocmesc ca pe orice altă declarație fiscală. Intenția este una foarte bună din partea lor doar că necunoscând legislația specifică de mediu există riscul să omită anumite aspecte și atunci în cazul unui control, clientul să fie sancționat și să trebuiască să plătească din urmă. Și dincolo de faptul că trebuie să plătească cantitățile de ambalaje au și toate aceste dobânzi și penalități care uneori se pot ridica la sume impresionante", a mai spus Daniela Dobre.