În funcție de activitatea pe care o desfășurați și de condițiile menționate în actele de reglementare, operatorii economici sunt obligați să pregătească și să depună o serie de raportări lunare, semestriale sau anuale la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), pe care le detaliem mai jos:
1. Raportarea către Autoritatea competență pentru Protecția Mediului a ambalajelor puse pe piață și a deșeurilor de ambalaje generate/gestionate conform 794/2012 privind procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje și deșeuri de ambalaje:
Companiile care pun pe piață produse ambalate provenite din import sau ambalaje achiziționate de pe piață din România au obligația raportării către Agenția pentru Protecția Mediului, atât a datelor privind modalitatea de gestionare a ambalaje puse pe piață, cât și a cantităților de deșeuri de ambalaje generate/gestionate la punctele de lucru și predate spre reciclare/valorificare operatorilor economici autorizați. Această raportare se depune în format fizic până pe data de 25 februarie pentru anul anterior.
Aceeași obligație o au și colectorii și valorificatorii de deșeuri de ambalaje, comercianții de deșeuri de ambalaje, operatorii de salubritate și administrația publică locală.
2. O altă raportare de interes este cea privind bateriile și/sau acumulatorii puși pe piață și a cantităților de deșeuri de baterii și acumulatori generate/gestionate conform HG nr. 1132/2008.
Termenul de depunere a raportării către autoritățile de mediu este data de 28 februarie a anului următor celui în care a avut loc introducerea pe piață a bateriilor și acumulatorilor.
Producătorii de baterii și acumulatori portabili sau organizațiile colective care acționează în numele lor sunt obligați să întocmească o evidență care să cuprindă detalii privind tipul, numărul și greutatea bateriilor și acumulatorilor portabili introduși pe piață, ale deșeurilor de baterii și acumulatori portabili colectate, precum și a punctelor de colectare organizate.
3. Raportarea echipamentelor electrice și electronice și a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, conform OUG nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice și ale Ordinului nr. 1223/2005
Până pe data de 30 aprilie, producătorii/importatorii sau organizațiile colective care acționează în numele lor sunt obligați să raporteze Agenției Naționale pentru Protecția Mediului date privind cantitățile de echipamente electrice și electronice introduse pe piață, cantitățile, numărul, cantitatea și categoriile de deșeuri de echipamente electrice și electronice care au fost colectate prin toate mijloacele și refolosite, reciclate și recuperate sau exportate.
De asemenea producătorii care au transferat responsabilitatea privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, valorificare și reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, conform prevederilor art. 7 alin. (4) din HG nr. 448/2005, au obligația de a transmite Agenției Naționale pentru Protecția Mediului datele de identificare a organizației colective autorizate cu care au încheiat contractul de transfer de responsabilitate, până cel târziu la data de 15 ianuarie a fiecărui an.
4. Raportarea către Autoritatea competență pentru Protecția Mediului a deșeurilor generate/colectate/transportate/comercializate/tratate conform Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor și a H.G nr. 856/2002 privind evidența gestiunii deșeurilor
Persoanele juridice au obligația raportării către autoritatea teritorială pentru protecția mediului, tipurilor cantităților de deșeuri generate / colectate / transportate / comercializate / tratate.
Este dintre cele mai importante raportări care se aplică tuturor agenților economici, indiferent de sectorul de activitate, se întocmește pentru fiecare locație în care se desfășoară activitate. Termenul de raportare este 31 martie fiecărui an pentru anul anterior.
5. Raportarea anvelopelor noi și/sau a anvelopelor uzate destinate reutilizării, conform cerințelor HG nr. 170/2004 privind gestionarea anvelopelor uzate
Producătorii /importatorii de anvelope, agenții economici care comercializează anvelope noi și/sau anvelope uzate, agenții economici care desfășoară activități de colectare, reșapare, reciclare și/sau valorificare termoenergetică a anvelopelor uzate au obligația de a raporta către Agenția pentru Protecția Mediului evidența acestora cantitativă.
Termenul de depunere a raportării către autoritățile competente este data de 15 martie a anului următor celui în care a avut loc întroducerea pe piața/gestionarea.
6. Raportarea uleiurilor produse/importate, proaspete consumate, precum și a uleiurilor uzate generate/colectate/valorificate/eliminate conform HG nr. 235/2007, art. 5, 7, 8 ,9, 12, 13.
Raportarea pe uleiuri trebuie realizată până la finalul lunii ianuarie pentru semestrul doi al anului 2019 și presupune încadrarea acestora și o evidență a cantităților de ulei achiziționat, utilizat și ulei uzat generat . Categoriile de agenți economici care au această obligație sunt următoarele: deținătorii de uleiuri uzate, colectorii și valorificatorii uleiurilor uzate, stațiile de distribuție a produselor petroliere și alți operatori economici care comercializează uleiuri de motor și de transmisie, producătorii și importatorii de uleiuri.
Va spuneam că amenzile nu sunt deloc mici, iată câteva amenzi la care ne expunem dacă nu realizăm aceste raportări:
- Nerespectarea termenului de depunere a raportării anvelopelor puse pe piață/gestionate constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1000-2000 lei;
- Nerespectarea termenului de depunere a raportării deșeurilor gestionate anual constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 15.000 RON la 30.000 RON;
- Nerealizarea evidenței bateriilor și acumulatorilor se sancționează cu amendă de la 15.000 la 20.000 lei;
(P) Știm că sună complicat. Complexitatea legislației de mediu impune o cunoaștere completă și o interpretare specializată și eficientă a actelor ce o alcătuiesc. Green Environment Support poate realiză în numele organizației dumneavoastră toate aceste raportări, fiind o companie dinamică de consultanță de mediu, care activează de peste 6 ani pe piață locală. Ne bucurăm de o echipă valoroasă de ingineri și consultanți în București, Timișoara, Iași, Cluj și Brașov care oferă servicii complete, eficiente și personalizate, de la consultanță și instruire a personalului, întocmire rapoarte specifice legislației până la studii de mediu și redactarea documentațiilor în vederea obținerii actelor de reglementare.
Comentarii articol (2)