avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Evidenta deseurilor - ulei uzat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Evidenta deseurilor - ulei uzat

Buna ziua

Lucrez la un service auto si as vrea sa pun cateva intrebari legat de evidenta deseurilor:
1. Este legal ca, societatea sa foloseasca uleiul uzat ca si combustibil la centrala pe care o are? Din cunostintele mele nu poate si are nevoie de autorizatie de mediu pentru a elimina uleiul uzat...asa este?
2. Dat fiind faptul ca exista deseuri periculoase (ulei uzat, ambalaje contaminate etc) trebuie sa faca ceva analize?
3. Exista sprayuri folosite in cadrul servicului de genul (cel folosit pentru deblocarea unor chei) dar sincer nu stiu unde sa le incadrez?
4. Mai exista alte obligatii in afara de evidenta deseurilor depusa anual la APM si Raportarea statistica anuala, intr-un service auto?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters15714 , utilizator 13:55, 18 Martie 2015
Din ce descrieti dvs. situatia este urmatoarea:
- intr-adevar trebuie sa fi autorizat ca sa valorifici uleiul uzat prin coincinerare sau sa-l elimini prin incinerare
- uleiul uzat folosit ca si combustibil este produs accizabil, trebuie sa declari si sa platesti acciza pt. el.
- trebuie sa dovedesti calitatea uleiului uzat (necessita analize)
- depozitarea uleiului uzat trebuie facuta in recipiente metalice inchise ermetic, in spatii amenajate (platforma betonata), prevazute cu dispozitive de captare a scurgerilor accidentale, spatii securizate cu acces restrictionat.
- uleiul uzat si de altfel si celelalte deseuri rezultate (ambalaje de la piese de schimb, filtre de toate tipurile, carpe, parbrize, anvelope, acumulatori, piese defecte, spray-urile de care spuneati etc.) trebuie predat unui colector autorizat.
- la predare se intocmeste formularul de transport deseuri periculoase sau nepericuloase dupa caz. In cazul deseurilor periculoase (cum e uleiul uzat) daca se depasestea cantitatea de 1 to/an pe tip de deseu se intocmeste Anexa 1 ce implica aprobari de la mediu si ISU.
- la predarea uleiului uzat se mai intocmeste o declaratie pe proprie raspundere privind calitatea uleiului.
- pe langa evidenta gestiunii deseurilor care se elaboreaza lunar si se raporteaza anual, trebuie sa faceti o raportare semestriala privind uleiul proaspat consumat, uleiul uzat generat si filtrele de ulei uzate.Chestionarul statistic anual se elaboreaza la cererea agentiei de mediu.
- Mai nou (din 2013) raportarile se fac si electronic in aplicatia SIM.

si lista obligatiilor continua.
Va multumesc mult. Referitor la uleiul uzat: daca acesta va fi predat unui colector autorizat mai este necesar sa faca analize, dat fiind ca este un deseu periculos?
Referitor la aceasta intrebare legislatia prevede:
"Producatorii si detinatorii de deseuri ... sunt obligati sa efectueze si sa detina o caracterizare a deseurilor periculoase generate din propria activitate... " Legea 211/2011 - Art. 8 alin.4
" Detinatorii de uleiuri uzate au urmatoarele obligatii: b) sa pastreze evidenta privind cantitatea, calitatea .... uleiurilor uzate" - HG235/2007 - Art. 5 alin. 2
Uleiul uzat este un deseu periculos fara discutie, insa aspectul calitativ se refera la faptul daca acesta contine sau nu PCB sau daca este sau nu impurificat cu alte produse gen apa, lichid de frana, antigel, etc.
In acest sens generatorul completeaza la livrare declaratia pe proprie raspundere privind calitatea uleiului (HG235/2007 - Art. 5 alin. 1 lit. c)), colectorul are obligatia de a preleva probe (HG235/2007 - Art. 7, lit. b)), iar valorificatorul de a face analizale. (HG235/2007 - Art. 12, lit. c))
Multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Colectare deseuri periculoase nagal12 nagal12 Buna ziua, Societatea la care lucrez in calitate de agent vanzari desfasoara activitatea de colectare uleiuri uzate incepand cu anul 2013. In cadrul ... (vezi toată discuția)
Model declaratie de conformitate nikitta_1972 nikitta_1972 In HGR nr. 1.022 /2002 privind regimul produselor si serviciilor care pot pune in pericol viata, sanatatea, securitatea muncii si protectia mediului apare un ... (vezi toată discuția)
Ghid indeplinirea obligatiilor legii 211/2011 subexl subexl Fiind desemnat ca persoana responsabila de managementul deseurilor, as putea gasii undeva un fel de ghid pentru implementarea reglementarilor legii 211? Ce am ... (vezi toată discuția)