Propunerea legislativă respinsă marți de către Camera Deputaților, în calitate de For decizional în Parlament, viza completarea și modificarea Legii nr. 254/2013, în vederea introducerii unor noi obligații pentru deținuți. Era vorba despre obligația de a munci, de a învăța și de a urma anumite programe dacă au fost identificate probleme cu consumul de alcool, de droguri sau dacă deținuții săvârșiseră infracțiuni sexuale.
Practic, deținuții ar fi avut nu doar dreptul la muncă și educație, ci și obligația de a le duce la îndeplinire. Condițiile în care aceste obligații ar fi trebuit duse la bun sfârșit urmau să fie stabilite de administrația fiecărui penitenciar în parte.
Așadar, pe lista obligațiilor pe care le au deja deținuții (prevăzute în Legea nr. 254/2013) urmau să se adauge și cele de mai jos:
- obligația de a munci în acord cu calificarea, deprinderile, aptitudinile, vârsta, starea de sănătate, indiferent de regimul de prestare a muncii;
- obligația de a participa și de a îndeplini obiectivele programelor și activităților specifice în situația în care au fost identificate probleme legate de cosumul de alcool sau droguri ori dacă persoanele sunt condamnate în urma săvârșirii de infracțiuni sexuale și/sau cu violența;
- obligația de a participa și îndeplini obiectivele cursurilor de școlarizare.
Potrivit expunerii de motive ce a însoțit proiectul, în închisorile din România se află peste 20.000 de deținuți, dintre care majoritatea au putere de muncă. În condițiile în care forța de muncă a scăzut considerabil, oamenii încarcerați ar fi putut reprezenta o resursă importantă pentru piața muncii.
De asemenea, “prin muncă, deținutul poate compensa, într-o anumită măsură, greșelile pe care le-a săvârșit față de societate și care l-au adus în spatele gratiilor”, scria în expunerea de motive.
Mai mult, reintegrarea socială a deținuților ar fi fost mult mai facilă dacă aceștia ar fi fost obligați să muncească, să participe la cursuri de pregatire școlară sau să urmeze demersuri pentru nevoile identificate de specialiști.
Atenție! Proiectul de lege NU se poate aplica. Din moment ce a fost respins de Camera Deputaților, ca For decizional, documentul și-a încetat traseul legislativ.
Comentarii articol (2)