Perspectiva sumbră că epidemia de coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării pune sub semnul întrebării stabilitatea economiei mondiale, transmite Bloomberg. Economiştii de la Oxford Economics sunt de părere că o criză medicală internaţională ar putea anula mai mult de 1.000 de miliarde de dolari din Produsul Intern Brut global.
În condiţiile în care numărul deceselor se apropie de 3.000, numărul cazurilor raportate oficial a trecut de 80.000 iar epidemia din Italia a impus închiderea celor mai bogate părţi din economia sa, unii analişti au început să evalueze ce ar însemna o pandemie pentru economia mondială.
Economiştii de la Oxford Economics sunt de părere că o criză medicală internaţională ar putea anula mai mult de 1.000 de miliarde de dolari din Produsul Intern Brut global. Aceasta ar fi nota de plată provocată de creşterea absenteismului la locul de muncă, productivitatea redusă, diminuarea călătoriilor, perturbarea liniilor de aprovizionare şi reducerea comerţului şi investiţiilor.
Euro a atins maximul istoric, marți, anunță BNR
Noi recorduri pe piața valutară. Leul s-a depreciat din nou în fața monedei unice europene, după o zi de revenire. Banca Națională a României a publicat un curs de 4,8079 de lei.
Dolarul şi aurul scad în tandem, iar francul se apropie de maximul istoric. Luni, euro a scăzut uşor după ce vineri a fost cotat la 4,8026 lei, trecând pentru prima dată de pragul psihologic de 4,8 lei.
Moneda naţională a reintrat pe o tendinţă de depreciere în ultimele zile pe fondul instabilităţii politice şi a temerilor din pieţele financiare globale cauzate de coronavirus, asta după ce banca naţională a inversat tendinţa prin intervenţiile sale din finalul anului 2019. Joi, euro a atins un alt maxim istoric, de 4,7834 lei, potrivit Mediafax.
Veniturile bugetului general consolidat au crescut în ianuarie 2020 cu aproape 7% față de luna similară a anului trecut, la 27,55 miliarde lei, în linie cu estimările bugetare, înregistrându-se un record istoric al încasărilor brute din TVA, care au urcat la 8,4 miliarde lei.
Un comunicat al Ministerului Finanțelor precizează că încasările bugetare din luna ianuarie reflectă reacția pozitivă a mediului privat la comportamentul corect al statului de a-și plăti la timp datoriile către contribuabili, atât pentru serviciile prestate, cât și pentru sumele de rambursat.
În luna ianuarie, ANAF a rambursat TVA în sumă 1,72 miliarde lei, cu 1 miliard de lei mai mult decât anul trecut, continuând politica de plată cu celeritate a sumelor datorate către mediul privat.
Comentarii articol (1)