1. Noul mecanism de înființare și ridicarea în timp real a popririlor, funcțional din martie. Aplicația e-Popriri, care va automatiza înființarea și ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie și să se ridice în timp real, dar și să se evite situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate, va deveni funcțională în cursul lunii martie 2020. Promisiunea vine de la șefa Fiscului, care a anunțat că autoritățile și băncile lucrează actualmente la operaționalizarea aplicației.
2. Contractele de credit online nesemnate sunt titluri executorii. Potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a fost oficializată zilele trecute și a devenit obligatorie pentru toată lumea, contractele de credit încheiate online cu IFN-urile (și nu numai) sunt titluri executorii chiar dacă nu-s semnate de mână sau electronic. Asta înseamnă că datornicii pot fi executați silit mai ușor dacă nu-și mai plătesc ratele.
3. Actele „de mână” ar putea redeveni titluri executorii fără să fie înregistrate în registrele publice. Înscrisurile sub semnătură privată vor putea fi folosite ca titluri executorii chiar și fără să fie înscrise în registrele publice corespunzătoare. Măsura apare într-o propunere legislativă înregistrată recent la Senat pentru dezbatere și care ar putea ușura munca celor ce folosesc anumite categorii de asemenea înscrisuri. Regula actuală a fost introdusă în 2017, dar este cale lungă până ca proiectul respectiv s-o anuleze.
4. Pragul minim al datoriilor pentru a cere intrarea în insolvența persoanei fizice, majorat. Anul acesta, pragul minim de datorii pentru a putea cere intrarea în insolvența pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau intrarea în procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active este de 33.450 de lei. Acesta a crescut deoarece este legat de majorarea salariului minim brut pe țară.
5. Datornicii cu restanțe vechi la credite pot cere consiliere gratuită la intrarea în insolvență. Conform reprezentanților Protecției Consumatorilor, cei care au datorii neplătite de cel puțin 90 de zile pot cere ajutorul acestei entități. Adică sfaturi și îndrumare pentru întocmirea dosarului de insolvență.
Comentarii articol (0)