Oferta de aplicații online de luat notițe este suficient de bogată încât să ai de unde alege. Important este să alegi un serviciu care să îți permită să iei rapid notițe, de pe telefon, tabletă sau calculator, să le cauți cu ușurință, să le poți organiza și, eventual, trimite colaboratorilor tăi.
Sincronizarea între dispozitive este obligatorie, pentru a avea notițele la îndemână pe calculator după ce ieși dintr-o ședință unde ți-ai notat lucruri direct pe telefon.
Evernote
Cred că Evernote este unul din pionierii aplicațiilor de notat informații, salvat pagini web, adăugat înregistrări audio, video plus text format, tabele, liste de sarcini (ToDo), memento-uri și ce ar mai putea fi util de ținut minte.
Funcționalitatea pe care o poți îngloba într-o notiță diferă semnificativ în funcție de dispozitivul pe care te afli. Pe telefon și tabletă este posibil să adaugi text scris de mână, înregistrări audio și video făcute direct din dispozitiv. Interfața web de pe PC este ceva mai limitată, însă există extensii de browser care îmbunătățesc capabilitățile aplicației, permițând salvarea întreagă sau parțială a paginilor web. Dacă nu te deranjează să instalezi aplicația de desktop, ai parte de funcționalitate superioară.
Indiferent de metoda de adăugare a notițelor aleasă, orice notiță poate fi începută pe un dispozitiv și continuată pe altul. Foarte convenabil și intuitiv.
Contul gratuit este limitat la dimensiunea maximă a unei notițe și la cantitatea de date ce poate fi urcată lunar în contul Evernote, contorul resetându-se periodic. Mai sunt și alte diferențe destul de importante față de conturile plătite, în special legate de managementul avansat al membrilor echipei, funcție disponibilă doar pe contul business. Partajarea notițelor și a caietelor de notițe (notebooks) este posibilă cu oricare din abonamente, inclusiv cel gratuit.
Chiar și cu limitările abonamentului gratuit, Evernote este o aplicație suficient de capabilă încât să merite să îi acorzi atenție. S-ar putea să te ajute să te organizezi mult mai bine și să găsești rapid informații pe care știi ca ți le-ai notat cândva.
Microsoft OneNote
Aplicația mea preferată pentru luat notițe este OneNote de la Microsoft. Motivul cred că este prezența aplicației oficiale pentru Windows 10, alături de variante pentru majoritatea sistemelor de operare la care te poți gândi, inclusiv abandonatul Windows Phone.
Din fericire, varianta web este mai mult decât suficientă, permițând chiar să scrii de mână, cu ajutorul cursorului mouse-ului, bineînțeles, și să adaugi notițe audio și video folosind webcam-ul calculatorului. Dintre toate aplicațiile de luat notițe încercate de mine, OneNote mi se pare că nu sacrifică deloc funcționalitate în versiunea de browser.
Ca și în cazul Evernote, poți organiza notițele în notebooks, însă mai poți adăuga și secțiuni în interiorul acestora, pentru ceva mai multă organizare. În plus, există o serie de aplicații auxiliare (add-ons) care pot fi adăugate pentru funcționalitate suplimentară sau pentru conectare cu alte servicii externe.
Notițele și atașamentele acestora sunt stocate în contul tău de OneDrive. Pe de o parte, este un avantaj pentru că poți accesa anumite fișiere direct din interfața de cloud, însă în același timp trebuie să te asiguri că ai suficient spațiu liber disponibil și că nu ștergi din greșeală vreun notebook. Nu lipsesc, bineînțeles, nici opțiunile de colaborare la nivel de notebook, pentru a putea partaja notițele cu colegii tăi.
Uneori ai nevoie doar să notezi articole interesante pentru a le citi ulterior. Poți face asta folosind extensiile și aplicațiile Evernote și OneNote, însă cel mai simplu este să folosești un serviciu de organizare a paginilor web (bookmarks), precum Pocket.
Toate browserele actuale importante îți dau posibilitatea de a crea bookmarks pentru paginile favorite, chiar cu sincronizarea într-un cont asociat profilului tău de navigator. Pocket, însă, va sincroniza toate aceste boomarks, indiferent de ce browser folosești, favoritele fiind disponibile și în situația în care utilizezi mai multe browsere web, cum mi se întâmplă și mie.
Pocket organizează automat paginile salvate în articole și video. Tu poți să mai adaugi etichete (tags), să arhivezi articole citite care nu vor mai apărea în lista principală și să îți alegi articolele favorite. Este posibil chiar să trimiți link-uri prin e-mail care vor fi salvate automat în contul tău.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Aplicații online gratuite care te ajută la birou. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)