„Pentru a înțelege cu adevărat contextul unui loc de muncă, este esențial să îl definim și în scris. Pe parcursul procesului de recrutare, șansele să atrageți candidații potriviți cresc dacă aveți o fișă a postului bine construită și documentată. Deși este deosebit de utilă atunci când angajăm, fișa postului are un scop continuu mai departe în organizație, așa că merită să dedicăm timpul cuvenit în redactarea unei fișe corecte încă de la început”, a precizat, într-un articol recent, Mihaela Tomescu, consultant în recrutare la Adecco.
Practic, specialista spune că fișa postului trebuie să atragă candidații potriviți, să descrie rolul pe care-l va avea viitorul salariat în companie și să servească drept referință pentru restul echipei (mai ales pentru coordonatorul direct al viitorului salariat).
Astfel, Mihaela Tomescu a identificat câteva greșeli pe care angajatorii ar trebui să le evite atunci când redactează fișele de post. Una ar fi stabilirea unor așteptări exagerate de la viitorul salariat - descrierea postului trebuie să fie cât mai aproape de realitate, nu să fie o înșiruire de dorințe imposibile.
Altă greșeală mai este neactualizarea descrierii postului, în condițiile în care companiile sunt într-o continuă schimbare. „Companiile sunt în continuă evoluție. În mod ideal, ca descrierea postului să reflecte aceste modificări, ar trebui revizuită în fiecare an și corectată, atunci când este cazul”, a precizat consultantul în recrutare.
Greșeli mai sunt folosirea unui limbaj discriminatoriu, care poate duce la limitarea categoriilor de candidați vizați, și folosirea unor termeni interni. „Utilizați întotdeauna un limbaj ușor de înțeles. Păstrarea unei structuri simple a propoziției, fără a folosi prea multe denumiri tehnice, va avea ca rezultat o mai bună înțelegere a postului”, a detaliat Mihaela Tomescu.
În fine, altă greșeală este redactarea fișei de post fără a implica departamentele direct interesate de recrutare.
Potrivit Codului muncii, persoanele alese pentru angajare trebuie să fie informate inclusiv cu privire la fișa postului, document în care sunt incluse atribuțiile postului pentru care se fac recrutări. Totodată, fișa postului este o parte integrantă a contractului individual de muncă ce se încheie cu orice salariat. Cu alte cuvinte, angajatorii au nevoie de fișa de post atât în procesul de recrutare, cât și după angajarea candidaților potriviți.
Salariații au, printre altele, și obligația de a-și îndeplini atribuțiile ce le revin conform fișei de post. Atribuțiile salariaților sunt stabilite, așa cum scrie în actul normativ, de către angajator.
În altă ordine de idei, dacă un salariat este găsit ca inapt fizic și/sau psihic, iar acesta nu-și poate îndeplini atribuțiile din fișa postului, angajatorul este îndreptățit să-l concedieze. Însă numai dacă inaptitudinea este constatată prin decizie a organelor competente de expertiză medicală.
Așa cum redacția noastră a informat cu altă ocazie, fișa de post trebuie să includă anumite elemente obligatorii. Mai precis, este vorba de denumirea postului, descrierea postului, codul COR aferent ocupației în discuție, ce persoană îi este coordonator și, dacă este cazul, ce persoane are în subordine, departamentul în care se desfășoară activitatea, atribuțiile și nu numai.
Foarte important de știut este că fișa postului trebuie să fie semnată de către salariat, care astfel ia la cunoștință conținutul ei și îl acceptă. De principiu, fișa postului trebuie semnată din nou de către salariat dacă este modificată. Însă, așa cum a decis recent o instanță, fișa postului poate fi modificată și unilateral dacă nu se schimbă felul muncii.