Pentru a se verifica respectarea acestor norme, vehiculele sunt supuse, la intervale regulate de timp, inspecției tehnice periodice (ITP). De principiu, ITP-ul se face la mașinile de uz personal, adică nu cele folosite pentru transportarea persoanelor sau mărfurilor, o dată la doi ani. Excepție de la acestă regulă fac mașinile mai vechi de 12 ani, care trebuie duse la ITP anual.
Totodată, pe lângă ITP, autoritățile mai au la dispoziție un instrument pentru a verifica respectarea normelor ce permit circulația vehiculelor pe drumurile publice. Este vorba, mai exact, despre verificările tehnice în trafic, ce sunt efectuate de inspectorii Registrului Auto Român (RAR).
Potrivit Codului rutier, constatarea deficiențelor vehiculelor “se face de către poliția rutieră, iar verificarea stării tehnice a vehiculelor aflate în trafic pe drumurile publice se face de către poliția rutieră, împreună cu instituțiile abilitate de lege”.
În practică, verificările vehiculelor aflate în trafic sunt realizate de echipe mixte ale Poliției și RAR-ului și urmăresc identificarea eventualelor probleme la sistemul de frânare, la cel de direcție, la instalația electrică de iluminare și semnalizare, la anvelope și suspensie sau a celor legate de emisiile poluante.
Astfel, șoferii mașinilor aflate în trafic ar putea fi opriți oricând de echipaje mixte ale Poliției rutiere și RAR-ului. Totuși, după cum subliniază și reprezentanții RAR, nu toate mașinile sunt oprite în trafic, ci doar cele „care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni”.
Așadar, inspectorii vizează, de cele mai multe ori, vehiculele cu probleme evidente precum lumini nefuncționale sau care funcționează defectuos, vehiculele foarte zgomotoase sau care scot prea mult fum, cele cu faruri sau geamuri sparte, cele cu zone acoperite de rugină sau cu un aspect general rău.
În general, în cazul în care inspectorii RAR constată defecte la mașinile verificate, polițiștii rutieri aplică amenzi șoferilor acestora, dar, în cazul constatării unor probleme grave la sistemul de frânare, direcție sau depășirea normelor de poluare, polițiștii rutieri rețin și certificatul de înmatriculare a vehiculului.
În acest din urmă caz, certificatul de înmatriculare se poate recupera numai după ce proprietarul vehiculului demonstrează remedierea problemelor constatate în urma verificărilor din trafic, prin efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele teritoriale ale RAR.
Comentarii articol (6)