Ministerul Economiei ia în calcul oferirea unor facilități (inclusiv de tip fiscal) opratorilor turistici, pentru a putea limita efectele negative ale coronavirusului, în domeniul turismului. Aceste efecte au început deja să apară, conform unui comunicat venit din partea Ministerului: „avem o scădere importantă în ceea ce înseamnă rezervări, trafic de turiști. În București, la nivel hotelier, se înregistrează o scădere de aproximativ 30% în gradul de ocupare, comparativ cu perioada similară a anului trecut”.
În concret, facilitățile menționate mai sus sunt discutate, conform aceluiași comunicat, în cadrul unei celule de criză ce a fost înființată fix cu scopul de a răspunde problemei menționate mai sus.
În primul rând, se discută despre posibilitatea oferirii unor facilități fiscale:
- o posibilă măsură ar fi scutirea de la plata taxelor salariale, pentru următoarele trei luni (dar cu posibilitate de prelungire pentru șase luni);
- masa și cazarea pentru angajați să nu mai intre sub incidența veniturilor salariale.
Privitor la taxele salariale, în concret obligațiile de la care s-ar obține scutiri ar fi contribuția la pensie, contribuția la sănătate și contribuția asigurătorie de muncă. Mai multe detalii despre acestea, inclusiv despre cine le datorează, pot fi găsite aici.
După aceea, se mai iau în calcul măsuri care ar avea un efect direct în privința stimulării turismului:
- posibila prelungire a voucher-elor de vacanță ce au fost emise deja;
- emiterea altor voucher-e de vacanță, în următoarele 10 zile, pentru susținerea turismului intern și
- emiterea unor voucher-e de vacanță pentru extrasezon.
O altă măsură propusă pentru stimularea turismului românesc este crearea unei campanii de susținere a vacanțelor în România.
În același timp, celula de criză, conform comunicatului, este în contact permanent cu operatorii de turism și monitorizează în timp real situația.
Atenție! Măsuri precum cele referitoare acordarea facilităților fiscale sunt doar în discuție, la acest moment. Ca ele să se aplice, orice decizie trebuie instrumentalizată prin modificarea legislației fiscale aplicabile.
Comentarii articol (0)