Este vorba de un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Turismului, care, pentru a se aplica, trebuie doar adoptat și publicat în Monitorul Oficial. În esență, acesta vine cu mai multe noutăți pentru stimularea folosirii voucherelor de vacanță și pentru prevenirea evaziunii și a operațiunilor ilegale. Iată mai jos principalele prevederi propuse de autorități.
1. Voucherele, acordate până în 2025. Voucherele de vacanță de 1.450 de lei vor fi acordate până în anul 2025, nu doar până în anul 2020, așa cum se prevede acum. În plus, o să apară și voucherele de 2.080 de lei, care să poată fi folosite numai în extrasezon (adică în perioadele aprilie - mai și octombrie - noiembrie).
2. Fiecare salariat va putea opta pentru una dintre cele două variante. Astfel, opțiunea pentru voucherele de vacanță valabile tot anul sau pentru cele valabile numai în extrasezon se va face până la data de 1 noiembrie, pentru anul următor. Opțiunea inițială nu va putea fi schimbată ulterior, până la următoarea dată de 1 noiembrie.
3. Voucherele, folosite numai electronic, adică pe card de plăți. Voucherele de vacanță, care vor putea fi folosite numai la achiziționarea pachetelor de servicii turistice în interiorul țării, vor putea fi folosite exclusiv în format electronic, astfel că formatul tipărit al acestora va dispărea. În momentul de față, voucherele de vacanță pot fi emise atât în format tipărit, cât și în format electronic. Practic, în sistemul electronic, banii de voucher sunt folosiți cu un card de plăți.
4. Fără autorizări pentru firmele care emit vouchere tipărite. Din ianuarie 2020, autoritățile nu vor mai acorda autorizații pentru firmele care emit vouchere de vacanță în format tipărit. Practic, autorizațiile existente acum vor fi prelungite automat până când se decontează complet operațiunile aferente voucherelor de vacanță tipărite care se află în circulație.
5. Sancțiuni drastice pentru firmele care acceptă vouchere de extrasezon în afara extrasezonului. Unitățile turistice care vor accepta vouchere de vacanță pentru extrasezon în alte perioade decât aprilie - mai și octombrie - noiembrie vor risca sancționarea cu 25 de puncte-amendă (adică peste 50.000 de lei, în condițiile care un punct-amendă este egal cu un salariu minim brut pe țară). În plus, acestea vor avea o interdicție de doi ani de la a mai accepta vouchere de vacanță.
6. Amenzile, date direct de Ministerul Turismului. Referitor la amenzi, mai trebuie precizat că verificările vor fi făcute și amenzile vor fi date de reprezentanții Ministerului Turismului, nu de cei ai Autorității Naționale pentru Turism, așa cum se întâmplă în momentul de față.
7. Vor apărea și pedepse cu închisoarea. Salariații care vor folosi voucherele de vacanță pentru a cumpăra alte servicii decât cele de turism intern vor risca să ajungă la închisoare (sau să fie amendați penal) pentru una - trei luni. Totodată, la fel vor risca și unitățile turistice care vor accepta vouchere de vacanță pentru servicii ce nu țin de turismul intern. Atât pentru salariați, cât și pentru unitățile turistice, pedeapsa va fi valabilă numai dacă faptele produc un profit material sau financiar.
Prin acordarea voucherelor de vacanță pentru turismul intern, Guvernul vrea să încurajeze atât păstrarea lucrătorilor în țară, cât și crearea de noi locuri de muncă în domeniul acesta. Evident, măsura duce și la dezvoltarea turismului intern. Iar introducerea voucherelor pentru extrasezon este gândită atât pentru a reduce aglomerația din perioadele de vârf, cât și pentru a stimula turismul în perioadele mai puțin populare ale anului.
Apoi, prin trecerea exclusiv la voucherele de vacanță în format electronic, care să fie folosite cu cardul de plăți, se va evita evaziunea fiscală. În plus, mai mulți comercianți vor instala terminale de plăți de tip POS.
În decembrie anul trecut, s-a stabilit ca bugetarii să primească, în 2019 și 2020, vouchere de vacanță anuale în valoare de 1.450 de lei - prevederile sunt cuprinse în OUG nr. 107/2018. E adevărat însă că nu toți bugetarii le primesc, chestiune subliniată adesea de salariații de la stat - asta se întâmplă pentru că acordarea lor se face în funcție de banii disponibili pe care-i are fiecare ordonator de credite, adică în funcție de bugetul disponibil în autoritatea/instituția respectivă.
Conform Guvernului, în perioada 1 iulie 2017 – 30 iunie 2019, în jur de 1,2 milioane de salariați și-au petrecut concediile în țară, după ce au primit aceste vouchere de vacanță.
Atenție! Proiectul nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)