Serviciul online SPV, pentru care e necesară crearea unui cont de utilizator, deschide calea unei comunicări bidirecționale între persoanele fizice (inclusiv cele autorizate), companii și Fisc. Conform Ordinului Ministerului Finanțelor 660/2017, există mai multe categorii de documente care pot fi trimise și primite prin intermediul SPV.
În orice caz, trebuie precizat din start că persoanele fizice au acces direct sau prin împuternicit la SPV, în timp ce firmele au acces prin reprezentant legal, reprezentant desemnat sau împuternicit, însă numai dacă folosesc un certificat calificat pentru semnătură electronică.
1. Relația companie - Fisc
De principiu, aici ne referim nu doar la persoanele juridice, ci și la entitățile lipsite de personalitate juridică, așa cum reiese din actul normativ amintit.
O primă categorie de acte ce se comunică între părți prin SPV este cea a documentelor emise de autoritățile fiscale și comunicate automat către firme. Aici este vorba de deciziile de impunere din oficiu, actele administrative emise de organele de inspecție fiscală (decizie privind modificarea bazei de impozitare, decizie privind nemodificarea bazei de impozitare, decizie de impunere privind obligațiile fiscale principale aferente diferențelor bazelor de impozitare), deciziile referitoare la obligațiile de plată accesorii și actele de executare (somație, titlu executoriu, adresă de înființare a popririi etc.).
Totodată, automat se mai transmit datele din declarația 394, informațiile relevante rezultate în urma analizei de risc, pentru încurajarea conformării voluntare, dar și alte acte administrativ-fiscale sau acte emise în baza legii (notificări, înștiințări invitații etc.).
O a doua categorie de acte este a celor comunicate la cererea companiilor. Aici avem situația fiscală conform fișei pe plătitor, certificatul de atestare fiscală, certificatul de cazier fiscal, certificatul de atribuire a numărului unic de identificare a caselor de marcat cu jurnal electronic și certificatul de rezidență fiscală.
Tot la categoria asta mai intră documentul de soluționare a cererii de ajutor de stat, opiniile pentru aplicarea legislației fiscale, răspunsurile la sesizări, petiții, reclamații și cereri de audiență, istoricul acțiunilor și registrul documentelor electronice comunicate prin SPV, precum și alte acte administrativ-fiscale emise în baza legislației.
O a treia categorie de documente comunicate prin SPV face referire la cele emise de firme și transmise apoi autorităților fiscale, potrivit ordinului citat. Aici avem declarațiile fiscale, declarațiile de înregistrare fiscală, solicitările de informații publice, sesizările, petițiile și reclamațiile, dar și o întreagă serie de cereri pentru a obține:
- atribuirea numărului de ordine în registrul caselor de marcat cu jurnal electronic sau a numărului unic de identificare;
- certificatul de rezidență fiscală;
- situația fiscală conform fișei pe plătitor;
- certificatul de atestare fiscală;
- certificatul de cazier fiscal;
- ajutoare de stat;
- restituiri;
- opinii privind aplicarea legislației fiscale;
- audiențe;
- istoricul propriu în SPV.
Important! Companiile mai pot depune declarații fiscale, fără a se deplasa la ghișeele Fiscului, și prin intermediul portalului e-Guvernare.ro.
2. Relația persoană fizică - Fisc
Atunci când vine vorba de relația dintre persoanele fizice și Fisc, documentele ce pot fi comunicate prin SPV sunt împărțite tot în trei mari categorii.
Astfel, la acte emise de autoritățile fiscale și comunicate automat se încadrează deciziile de impunere, deciziile referitoare la obligațiile de plată accesorii, actele de executare (somație, titlu executoriu, adresă de înființare a popririi, decizie de ridicare a măsurilor de executare silită etc.), dar și alte acte administrativ-fiscale emise în baza legii (notificări, înștiințări etc.).
Apoi avem actele emise la cererea persoanelor fizice, care sunt situația fiscală, foaia de vărsământ, situația contribuțiilor sociale declarate de către angajatori, certificatul de atestare fiscală, adeverința de venit, certificatul de cazier fiscal, notificări privind rezidența persoanelor fizice, certificatul de atribuire a numărului unic de identificare a caselor de marcat cu jurnal electronic și certificatul de rezidență fiscală.
De asemenea, tot la categoria asta mai avem documentul de soluționare a cererii de ajutor de stat, opiniile privind aplicarea legislației fiscale, răspunsurile la sesizări, petiții, reclamații și cereri de audiență, istoricul acțiunilor și registrul documentelor electronice comunicate prin SPV și alte acte emise în baza legislației.
În fine, la documente emise de persoanele fizice și trimise Fiscului avem declarațiile fiscale, declarațiile de înregistrare fiscală, cererile pentru situația fiscală, foaia de vărsământ, situația contribuțiilor sociale declarate de angajatori, istoricul propriu din SPV, certificatul de atestare fiscală, adeverința de venit, certificatul de cazier fiscal, ajutoarele de stat, restituirile, atribuirea numărului de ordine în registrul caselor de marcat cu jurnal electronic sau a numărului unic de identificare și certificatul de rezidență fiscală.
În plus, mai sunt chestionarele privind sosirea sau plecarea din țară, opiniile pentru aplicarea legislației fiscale, sesizările, petițiile, reclamațiile, cererile de audiență, și solicitările de informații publice.
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Avocatnet.ro îți vine în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.