Mai exact, potrivit declarațiilor recente ale ministrului de finanțe, Florin Cîțu, citat de digi24.ro, atunci când a fost întrebat dacă ia în calcul amânarea plății ratelor la bănci, a confirmat că autoritățile lucrează deja la „un set de măsuri pentru sectoarele afectate din economie”.
Pe de altă parte, potrivit consilierului guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, băncile comerciale din țara noastră au decis ca, la nivel de sistem bancar, să amâne plata ratelor pentru anumite credite pentru o perioadă de timp. Totuși, acesta nu a precizat la ce credite se va aplica măsura, deoarece “fiecare bancă îşi face propriul program, urmând să anunţe clienţii şi debitorii”.
De fapt, există bănci care au anunțat deja măsuri privind creditele propriilor clienți. Vorbim aici, mai exact, despre Banca Transilvania, care a anunțat recent prelungirea perioadei de grație pentru cardurile de credit, primele obligații de plată urmând să apară începând cu luna mai.
Apoi, după cum a anunțat recent digi24.ro, o altă bancă ce va lua măsuri privind creditele clienților este CEC Bank, care urmează să suspende plata ratelor la toate creditele personelor fizice (credit de nevoi personale, credit imobiliar / ipotecar sau card de credit), timp de o lună.
După cum subliniază și Asociația Română a Băncilor, împreună cu Consiliul Patronatelor Bancare din România, într-o informare comună de presă primită recent de redacția noastră, cam toate băncile din România sunt acum în căutarea de soluții “tehnice individuale și legale pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților viabili, de la caz la caz, privind plata ratelor aferente creditelor aflate în derulare”.
Totuși, după cum informează cele două organizații ce reprezintă băncile din țara noastră, pentru a putea pune în aplicare astfel de măsuri fără a deteriora profilul de risc pentru clienții respectivi, băncile au nevoie ca atât Executivul, cât și Banca Națională a României să adopte mai multe măsuri, inclusiv unele vizând semnătura electronică, dar și adaptarea legislației în așa fel încât să permită suspendarea plății ratelor la programul Prima casă, care se va transforma, foarte curând, în programul „O familie, o casă”.
Pe lângă măsurile ce vizează ratele la bancă ale românilor, în contextul actual, autoritățile vor să prelungească termenul de plată a impozitelor pe proprietate până la sfârșitul lunii iunie. După cum stabilește legislația în vigoare, prima tranșă la impozitele pentru mașini, terenuri și clădiri ori taxa pe teren ar trebui plătită până la 31 martie.
Măsuri ce vizează suspendarea sau amânarea plății anumitor rate la bănci se iau și în alte state europene. Mai exact, după cum informează specialiștii de la Deloitte, italienii nu sunt nevoiți să plătească ratele la creditele ipotecare atâta timp cât Italia este blocată din cauza epidemiei cu noul coronavirus, iar scoțienii afectați de epidemia de COVID-19 ce au credite la Royal Bank of Scotland pot amâna, pe o perioadă de până la trei luni, plata ratelor.
Comentarii articol (2)