Telesalariatul beneficiază de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne și contractele colective de muncă aplicabile salariaților care au locul de muncă la sediul sau domiciliul angajatorului, scrie în Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. Asta ar putea însemna, deci, și dreptul la tichete de masă, dacă angajatorul respectiv le acordă în mod obișnuit.
Similar, salariatul cu munca la domiciliu se bucură de toate drepturile recunoscute prin lege și prin contractele colective de muncă aplicabile salariaților al căror loc de muncă este la sediul angajatorului, potrivit angajatorului.
Nici telesalariatul, nici cel care muncește la domiciliu nu pot fi lipsiți de tichetele de masă odată ce trec de la munca la birou la munca acasă, doar pe criteriul schimbării locului de muncă. În primul rând, potrivit celor de mai sus, ar fi discriminatoriu ca cei care merg la muncă la birou să primească tichete în continuare, iar cei care lucrează de acasă, nu.
În al doilea rând, sistarea acordării tichetelor trebuie să fie făcută și prin raportare la documentul de la nivelul firmei care stabilește acordarea lor. Pe lângă asta, acordarea lor nu se face pentru că angajatul muncește în afara casei, la birou sau pe teren, ci din alte motive. Pentru anumiți angajați, o parte a venitului convenit cu angajatorul la momentul angajării se achită în tichete de masă - or, a lua dreptul la tichete acestor angajați înseamnă a le tăia o parte din venitul asupra căruia au bătut palma cu angajatorul.
Normele de aplicare ale Legii tichetelor de masă (HG nr. 1045/2018) stabilesc în clar care sunt situațiile când nu se acordă tichete de masă - nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariații:
a) sunt în concediul de odihnă;
b) beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite;
c) potrivit dispozițiilor legale, sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare;
d) se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenți de la locul de muncă ori se află în alte situații stabilite de angajator împreună cu organizațiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanții salariaților.
Comentarii articol (8)