În acest context, securitatea cibernetică merită mai multă atenție ca oricând, pentru că acești hackeri nu fac altceva decât să profite de vulnerabilitatea oamenilor, în această perioadă, și să pătrundă practic în orice dispozitiv conectat la internet, pentru a colecta date despre persoana respectivă. Vorbim aici de date personale precum numărul cardului de credit, numărul de telefon, adresă etc.
Riscurile sunt cu atât mai ridicate cu cât mulți angajați lucrează acum de acasă, aceștia fiind o țintă importantă pentru hackeri. De aceea, angajatorii ar trebui să ia anumite măsuri pentru a-i proteja pe cei aflați în această situație.
Cum pot ajunge hackerii la tine acasă, fără măcar să bănuiești
Specialiștii PwC România atenționează că există mai multe tehnici pe care le folosesc hackerii pentru a-ți fura identitatea.
1. Aplicații de tip hărți interactive care indică gradul de răspândire a virusului COVID-19
Practic, oamenii sunt încurajați să descarce diverse aplicații care, o dată accesate, dau posibilitatea hackerilor să aibă acces la datele stocate de computerul sau telefonul tău (id-uri, parole, e-mailuri etc.). Aceste aplicații arată mai degrabă ca niște pagini web, însă cu adresă URL diferită de cele oficiale, care nu necesită instalare ca să funcționeze. Este nevoie doar să o accesezi, iar apoi pur și simplu se afișează o hartă referitoare la modul în care se răspândește coronavirus.
2. Magazine online false care vând echipamente medicale și dezinfectanți
Faptul că produsele sanitare și echipamentele medicale au dispărut de pe rafturile magazinelor este o ocazie foarte bună pentru ca hackerii să creeze tot felul de site-uri care, aparent, vând asemenea produse, dar care de fapt vor colecta date despre tine o dată ce le-ai accesat. De aceea, CERT.RO recomandă folosirea magazinelor online cunoscute și verificarea recenziilor.
„Inclusiv Interpol, CERT.RO și Agenția pentru Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (ENISA) au atenționat public că s-au înmulțit cazurile în care se profită de situația generată de pandemia COVID-19, având loc diverse înșelătorii financiare, îndeosebi criminalitate cibernetică. Iar sumele pot depăși în unele cazuri 100.000 de dolari”, notează specialiștii PwC România.
3. Apelurile telefonice venite de la necunoscuți
Hackerii pretind că sună din partea unor spitale sau clinici și cer bani pentru o rudă apropiată a celui cu care vorbesc la telefon, în vederea efectuării unui tratament urgent. În acest sens, inclusiv CERT.RO a menționat că nu ar trebui să răspundem la mesaje sau apeluri suspecte și nici să donăm bani înainte de a verifica autenticitatea companiei respective.
4. E-mail-urile de tip phishing venite, aparent, din partea autorităților
În această situație, așa-zisele "autorități" cer, prin e-mail, tot felul de date de indentificare și de date financiare, în contextul epidemiei de coronavirus, pentru eventuale controale medicale. În spatele acestor e-mail-uri stau, de fapt, hackerii care, astfel, obțin gratis informații cu caracter personal. Tot pe e-mail pot venit foarte multe atașamente care conțin viruși, aceasta fiind una dintre cele mai simple metode de a pătrunde în calculatorul sau în telefonul cuiva.
Similar, tot prin e-mail, oamenii pot fi invitați să contribuie la fonduri de ajutorare pentru coronavirus, bani care se duc în conturile personale ale infractorilor.
5. Jucăriile smart ale copiilor
După cum am precizat mai sus, hackerii pot ajunge la tine prin intermediul oricărui dispozitiv conectat la internet. În acest sens, un aspect deloc neglijabil îl reprezintă comportamentul online al copiilor, mai ales acum când inclusiv jucăriile au devenit smart și pot fi conectate la internet. De aceea, este foarte important ca părinții să verifice și să citească setările de securitate ale acestor jucării și să le explice copiilor riscul la care se pot expune.
Un ghid realizat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, în colaborare cu CERT.RO poate fi de mare folos părinților mai ales în această perioadă în care securitatea datelor este amenințată.
Cum să te ferești de atacurile cibernetice
După cum informează PwC România, pentru a preveni astfel de fraude, instituțiile abilitate au făcut o serie de recomandări care trebuie avute în vedere:
- verifică istoricul companiilor care pretind că oferă servicii și echipamente medicale pentru a confirma legitimitatea acestora;
- evaluează cu atenție e-mail-urile prin care ți se oferă echipament medical sau ți se cer informații personale în vederea consulturilor medicale, deoarece, în mod normal, autoritățile nu contactează publicul prin astfel de mijloace;
- verifică veridicitatea site-urilor care par a fi oficiale. Aici se pot ascunde acele hărți de care vorbeam mai sus (ex: abc.com vs abc.org);
- dacă consideri că ești victima unei fraude, informează imediat banca, pentru ca plata efectuată cu privire la achizițiile fictive să fie oprită;
- nu accesa link-uri și nu deschide atașamente dacă nu te aștepți ca acestea să fie incluse în e-mail;
- evită să accesezi reclame sau anunțuri promoționale care prezintă oferte avantajoase;
- verifică mai multe surse în situația în care primești e-mailuri care pun presiune asupra ta sau care invocă o serie de consecințe neplăcute dacă nu îndeplinești ceea ce scrie în e-mail;
- atenție la ofertele nesolicitate care pot părea că vin de la asiguratori, fonduri de pensii sau de investiții și care par prea profitabile, mai ales în contextul COVID-19;
- verifică legitimitatea presupuselor organizații de binefacere care solicită donații pentru a lupta împotriva COVID-19;
- informează-te din surse sigure, de la autoritățile responsabile, cu privire la evoluția COVID-19;
- informează-te despre atacurile cibernetice de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Informatică.
Comentarii articol (0)