Măsurile respinse azi la votul final în Camera Deputaților se găsesc într-o propunere legislativă înregistrată acum un an în Parlament și erau menite să-i susțină pe cei puternic afectați de reducerea activității ca urmare a extinderii epidemiei de coronavirus.
Mai exact, se prevedea, printre altele, ca firmele să poată cere amânarea, cu trei luni, a plății contribuțiilor de asigurări sociale aferente veniturilor din salarii sau asimilate acestora, începând din martie 2020.
Totodată, firmele ar fi putut plăti eșalonat contribuția de asigurări sociale pentru aceste trei luni de amânare, în următorul an de la încetarea facilității și în proporție de 50% din totalul scadent.
Totuși, pentru a putea beneficia de aceste facilități, firmele ar fi trebuit să păstreze numărul de angajați înregistrat la 1 martie 2020 timp de un an de la aplicarea acestor măsuri.
Apoi, propunerea legislativă mai conținea o facilitate fiscală ce viza atât firmele, cât și persoanele fizice. În esență, aceaste categorii ar fi putut cere, potrivit propunerii, amânarea plății serviciilor de utilități, adică a facturilor la apă, energie electrică, gaze, salubritate, servicii de telefonie și cablu etc. Perioada pentru care s-ar fi putut amâna plata utilităților ar fi fost de trei luni.
La expirarea perioadei de amânare a plăților, beneficiarii serviciilor de utilități ar fi urmat, după cum scrie în propunere, să plătească sumele scadente eșalonat, timp de un an, fără să fie nevoiți să plătească dobânzi sau penalități de întârziere.
Atenție! Propunerea legislativă ce conține facilitățile pentru firme și persoane fizice NU se va aplica. Odată cu votul decisiv de respingere de la Camera Deputaților, documentul își încetează parcursul legislativ.