Adoptat de Senat: Plafonarea prețurilor medicamentelor și alimentelor de strictă necesitate
În această perioadă în care epidemia de coronavirus continuă să evolueze, a crescut cererea pentru anumite produse alimentare, pentru medicamente, dar și pentru produsele igienico-sanitare. Așadar, o propunere legislativă adoptată recent de Senat ar putea plafona prețurile de la raft, astfel încât să se prevină un comportament comercial incorect sau chiar ilegal.
Potrivit documentului, la costul de producție al medicamentelor, materialelor și dispozitivelor medicale care au legătură cu starea de urgență, adaosul poate fi de maximum 10% din cost, iar, pe lanțul de distribuție, adaosul nu poate depăși 10% din prețul de vânzare al producătorului.
De asemenea, s-ar putea plafona prețurile alimentelor de la raft care alcătuiesc coșul minim de consum. În privința adaosului la costul de producție și pe lanțul de distribuție, acesta va fi tot de maximum 10%.
Dacă această propunere legislativă se va aplica, amenzile pentru cei care nu respectă prevederile sale vor începe de la cinci milioane de lei. Propunerea legislativă ar putea rămâne valabilă încă 30 de zile de la terminarea stării de urgență.
Adoptat de Senat: Scutirea de la plata chiriei pe toată perioada stării de urgență
Din data de 16 martie, România se află în stare de urgență, ceea ce a generat o serie de restricții de ordin economic, astfel încât unii operatori economici se află în situația de a plăti chirie pentru niște imobile în care nu își mai desfășoară activitatea.
Astfel, potrivit unei propuneri legislative adoptată recent de Senat, toți cei care plătesc chirie pentru niște clădiri în care nu își mai desfășoară activitatea vor fi scutiți de la plata acesteia, scutire care se aplică pe toată durata stării de urgență, dar nu mai mult de 90 de zile. Este vorba aici despre locatari, operatori economici, profesioniști, autorități publice și entități juridice de drept privat.
De asemenea, cei care nu vor mai încasa chiriile aferente perioadei de urgență vor fi scutiți de plata datoriilor către stat, iar contractele de închiriere se vor prelungi cu durata pentru care s-au aplicat scutirile.
Adoptat de Senat: Suspendarea rambursării creditelor
Ca urmare a decretării stării de urgență, în România s-au impus numeroase restricții printre care anularea unor zboruri din și spre zonele puternic afectate de epidemia de coronavirus, închiderea restauratelor, barurilor, cafenelelor etc. Aceste restricții vor crea dificultăți persoanelor fizice și firmelor care au contractat credite.
Prin urmare, o propunere legislativă adoptată recent de Senat ar putea veni în sprijinul acestor oameni, astfel încât să le fie suspendată rambursarea creditelor până la data de 31 decembrie 2020. Suspendarea se va face în baza unei solicitări trimisă de debitori, în format fizic sau electronic. Pot beneficia de această scutire inclusiv cei care sunt datornici, respectiv cei care se află în executare silită, în procedură de dare în plată sau în orice alte proceduri judiciare.
Această facilitate s-ar putea aplica inclusiv persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderilor familiale, asociațiilor, fundațiilor și profesiilor liberale.
Reamintim că Guvernul a dat deja o ordonanță de urgență prin care plata ratelor la credite se amână cu până la nouă luni. Este vorba despre OUG nr. 37/2020, potrivit căreia există două mari condiții pentru a beneficia de amânarea ratelor: solicitanții să nu aibă restanțe și aceștia să fi fost afectați direct sau indirect de coronavirus.
Mai multe informații despre acest proiect sunt aici.
În dezbatere încă: Cei care rămân fără loc de muncă ar putea beneficia de unele indemnizații
Odată cu instaurarea stării de urgență, unii și-au pierdut locul de muncă sau se află în pericol de a rămâne șomeri, din cauza măsurilor luate de autorități în privința reducerii interacțiunii umane.
De aceea, o propunere legislativă aflată în dezbatere în Parlament ar putea genera o serie de modificări în Codul Muncii, astfel încât oamenii să aibă totuși un venit în perioada următoare.
Așadar, angajatorii ar putea suspenda contractele de muncă și pe durata întreruperii temporare a activității ca urmare a decretării stării de asediu sau de urgență. Apoi, cei care rămân fără loc de muncă ar putea primi, din partea statului, 75% din salariul pe care îl aveau la fostul loc de muncă, pe toată perioada stării de urgență. În plus, șomerii care beneficiază de indemnizația de șomaj vor continua să primească șomajul încă trei luni de la data la care acest drept ar fi trebuit să înceteze.
De asemenea, angajatorul și angajații a căror activitate a fost afectată de epidemia de coronavirus vor fi scutiți de la plata contribuțiilor la asigurările sociale. Tot în sensul scutirilor de la plata contribuțiilor pentru asigurările sociale, o altă propunere legislativă ar putea oferi posibilitatea firmelor să ceară amânarea, cu trei luni, a acestor plăți, începând cu luna martie 2020. Mai mult, alături de firme, și persoanele fizice ar putea solicita amânarea plăților aferente utilităților (apă, gaze, cablu etc.).
Mai multe informații despre proiectul cu modificări la Codul muncii sunt aici.
În dezbatere încă: Ajutoare financiare pentru personalul medical care decedează și pentru familiile acestora
Din cauza faptului că sistemul medical din România se confruntă cu o lipsă acută a echipamentelor pentru protecția împotriva infectării cu coronavirus, mai mulți medici s-au îmbolnăvit și au decedat, după ce au tratat persoanele infectate.
Pentru a veni în sprijinul întregului personal medical în această perioadă, o propunere legislativă aflată în dezbatere la Senat ar putea acorda ajutoare financiare celor care lucrează în sănătate și familiilor acestora. În plus, medicii și întreg personalul medical (asistente, infirmiere, îngrijitoare, personal auxiliar) care decedează din cauza infecției cu coronavirus ar putea beneficia de recunoașterea meritelor post mortem, asemenea celor din armată.
În ceea ce privește ajutoarele financiare, Ministerul Sănătății va acorda familiei sau persoanei care a suportat cheltuielile decesului, două salarii medii pe economie. De asemenea, urmașii acestor cadre medicale vor avea dreptul la o pensie de urmaș în valoare de 75% din salariul pe care l-au avut cadrele medicale la data decesului. Dacă nu există urmași, părinții celor decedați vor beneficia de jumătate din pensia de urmaș stabilită, adică jumătate din procentul de 75% din salariul cadrului medical.
Aceeași propunere legislativă arată că membrii familiilor cadrelor medicale decedate din cauza infecției cu coronavirus ar putea beneficia de gratuitate în sistemul medical (tratament și asistență medicală). Mai mult, urmașii cadrelor medicale în cauză vor fi scutiți de la plata impozitelor pe terenurile și clădirile aflate în proprietate sau coproprietate.
Nu în ultimul rând, în semn de recunoaștere a meritelor se va institui "Ziua personalului medical", ce va fi organizată anual pe data de 11 martie.
În dezbatere încă: Amânarea plăților impozitului, taxelor salariale și TVA-ului
Potrivit unui alt proiect de lege înregistrat la Senat, Codul fiscal ar putea fi modificat astfel încât anumite plăți să fie amânate cu câteva luni. Este vorba despre impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, plata taxelor salariale și a TVA-ului.
Atenție! Propunerile legislative prezentate în acest material nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie să fie adoptate de Parlament, promulgate prin decret prezidențial și publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)