1. Măsuri pentru simplificarea înființării firmelor și schimbărilor de sedii. Interdicția de a fi asociat unic la mai multe societăți cu răspundere limitată va dispărea pentru afaceriști, așa încât aceștia vor putea fi asociați unici la mai mult firme. În plus, la același sediu vor putea funcționa mai multe companii decât numărul de camere existent în acesta.
Nu în ultimul rând, pentru debirocratizarea activității antreprenoriale, la înmatricularea unei societăți sau la schimbarea sediului social va fi nevoie doar de documentul ce atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social. Mai mult, nu va mai fi necesar nici avizul referitor la schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință. Status actual: Adoptat de Parlament și va fi trimis la promulgare prin decret prezidențial.
2. Reducere de 10% pentru plata impozitelor micro și pe profit, pentru trimestrele II și III din 2020. Cei care datorează impozit pe profit și îl plătesc până la data de 25 octombrie 2020, inclusiv, beneficiază de o bonificație de 10% din impozitul pe profit datorat. Status actual: Adoptat de Parlament și va fi trimis la promulgare prin decret prezidențial.
3. Suspendarea plății ratelor și a executărilor silite până la finalul anului, fără aplicarea de costuri suplimentare. Persoanele fizice și juridice care au credite trebuie să mai plătească ratele până la finalul anului (31 decembrie 2020) și orice procedură de executare silită, inclusiv popririle de orice fel, se suspendă tot până atunci. În plus, dobânda și comisioanele aferente perioadei de suspendare a creditului nu se capitalizează la soldul creditului. În cazul firmelor, pentru a beneficia de suspendarea plății ratelor, veniturile sau încasările trebuie să se diminueze cu 15% în luna în care se face solicitarea, din cauza epidemiei de coronavirus, prin raportarea la media lunilor ianuarie și februarie 2020. Status actual: Adoptat de Parlament și va fi trimis la promulgare prin decret prezidențial.
4. Cei care lucrează în sănătate și decedează din cauza epidemiei de coronavirus primesc ajutoare financiare. Dacă medicii sau personalul medical (asistente, infirmiere, îngrijitoare, personal auxiliar) decedează din cauza infecției cu coronavirus, Ministerul Sănătății acordă familiei sau persoanei care a suportat cheltuielile decesului, două salarii medii pe economie. De asemenea, urmașii acestor cadre medicale au dreptul la o pensie de urmaș în valoare de 75% din salariul pe care l-au avut cadrele medicale la data decesului. Totodată, membrii familiilor cadrelor medicale decedate din cauza infecției cu coronavirus beneficiază de gratuitate în sistemul medical (tratament și asistență medicală) și de scutiri la plata impozitelor pe terenuri și clădiri. Status actual: Adoptat de Parlament și va fi trimis la promulgare prin decret prezidențial.
5. Mandatele aleșilor locali se vor prelungi cu cel mult șase luni de la data încheierii stării de urgență. După ce Guvernul a luat deja o decizie asemănătoare printr-o ordonanță de urgență, un proiect de lege urmează să primească astăzi votul decisiv al deputaților, după ce a fost adoptat senatori. Potrivit textului legislativ, mandatele aleșilor locali se vor prelungi cu cel mult șase luni de la data la care încetează starea de urgență (care urmează să se încheie la 14 mai 2020). În plus, data alegerilor locale de anul acesta se va stabili cu cel puțin 75 de zile înaintea votării. Status actual: Adoptat de Parlament și va fi trimis la promulgare prin decret prezidențial.