Conform Codului muncii, șomajul tehnic este situația în care angajatorul decide întreruperea temporară a activității pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
În acest caz, salariaților li se suspendă contractele individuale de muncă la inițiativa angajatorului și trebuie să li se plătească o indemnizație de 75% din salariul de bază. De obicei, indemnizația de șomaj tehnic o suportă angajatorul, dar, pe perioada stării de urgență, PFA-urile pot cere statului să o suporte (într-o anumită limită).
Asta înseamnă că o persoană fizică autorizată (PFA) nu poate obține, în nume propriu, subvenționarea indemnizației de șomaj tehnic. De ce? Pentru că PFA-ul nu este un salariat. PFA-urile pot obține ajutorul obișnuit de șomaj, însă numai dacă au cotizat voluntar la stat în acest sens.
Totuși, PFA-ul poate fi angajator și poate avea salariați. Într-o asemenea situație, PFA-ul poate cere subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic pentru salariații săi.
În altă ordine de idei, în cazul PFA-urilor care nu-s angajatori, statul le va acoperi o indemnizație lunară echivalentă cu salariul minim brut pe țară - adică 2.230 de lei. Această sumă nu este considerată o indemnizație de șomaj tehnic, în adevăratul sens al cuvântului, ci un ajutor de la stat pentru lucrătorii independenți.
Atât indemnizațiile de șomaj tehnic pentru salariații PFA-urilor, cât și indemnizația pentru PFA-urile fără salariați se acordă pe banii statului dacă persoanele autorizate își întrerup activitatea din cauza deciziilor autorităților din perioada stării de urgență.