Concret, o firmă poate cere atât subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic ale salariaților, pentru zilele de stare de urgență în care aceștia au contractele individuale de muncă suspendate, cât și amânarea ratelor la creditele bancare contractate și amânarea plății chiriei și a utilităților.
În același timp, companiile vor mai putea cere în curând inclusiv credite bancare garantate de stat pentru capitalul de lucru sau investiții. Și vor putea beneficia și de reducerile de impozit micro sau pe profit pentru plata, până la 27 aprilie 2020, a sumelor aferente trimestrului I din 2020.
O PFA poate cere atât indemnizația fixă de 4.072 de lei, dacă își oprește temporar activitatea, cât și subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic pentru propriii salariați suspendați. Totodată, aceasta poate cere amânarea ratelor la creditele contractate și amânarea plății chiriei și a utilităților.
Pe deasupra, orice angajator, fie el firmă sau PFA, poate cere decontarea indemnizațiilor nete pentru zilele libere plătite de care au beneficiat părinții în perioada de suspendare a cursurilor școlare.
Însă, dincolo de aceste măsuri directe de ajutor, firmele și PFA-urile beneficiază oricum indirect de alte ajutoare, fără restricții: amânarea plății primei tranșe a impozitelor locale, iertarea de dobânzi și penalități sau suspendarea popririlor pentru datorii fiscale la stat.
În niciun act normativ prin care aceste facilități au fost stabilite nu scrie că ar exista vreo interdicție la cumularea lor. Așadar, firmele și PFA-urile nu sunt constrânse să aleagă un ajutor sau altul, ci pot beneficia de mai multe ajutoare, fără restricții (dar, evident, în funcție de condițiile punctuale ce trebuie bifate).