Potrivit OUG nr. 32/2020, popririle pe pensii au încetat să se aplice, fără ca beneficiarul să facă vreun demers în acest sens, odată cu perioada stării de urgență. Așadar, nu a fost nevoie de o cerere sau de un act din partea pensionarului pentru ca parte din veniturile acestuia să nu mai fie reținute.
“Pe perioada instituirii stării de urgență prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, prelungită prin Decretul nr. 240/2020, se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, fiscale, financiare și comerciale care se aplică asupra drepturilor lunare plătite prin casele teritoriale sau sectoriale de pensii. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor plătite de casele teritoriale sau sectoriale de pensii se aplică, prin efectul legii, de către aceste instituții fără alte formalități din partea beneficiarilor acestor drepturi", scrie în versiunea actuală a OUG nr. 32/2020, după ce, spre jumătatea lunii aprilie, a fost modificată de OUG 53/2020.
După cum este specificat în textul legislativ, popririle pe pensii nu se pot aplica pe durata stării de urgență și timp de 60 de zile de la încetarea acesteia, adică până astăzi.
De asemenea, sumele reținute în luna aprilie au fost restituite în luna mai, odată cu plata pensiilor, urmând ca acestea să fie recuperate începând de mâine. Atenție, deci, că datoriile nu au fost pur și simplu șterse în lunile în care nu au fost încasate, ci ele vor fi recuperate.
Decretul 195/2020, ce cuprinde toate măsurile impuse prin starea de urgență, a intrat în vigoare în data de 16 martie 2020, starea de urgență aplicându-se până pe 14 mai 2020.
Reaminim că, în conformitate cu legislația în vigoare, poprirea conturilor bancare este numai una dintre formele executării silite a datoriilor.
Comentarii articol (2)