Din luna aprilie, angajatorii pot începe să pregătească documentația specifică pentru a cere decontarea indemnizațiilor plătite în luna martie părinților salariați ai căror copii nu mai merg la școală, din cauza condițiilor meteorologice sau a unor situații speciale (cum este epidemia de coronavirus).
După cum spuneam mai sus, angajatorii nu vor putea deconta decât valoarea pe care o plătesc către salariat, adica suma netă de bani. Restul sumei, adică taxele aferente indemnizației, este suportat de angajator, așa că banii respectivi rămân în contul statului. Este vorba despre contribuțiile la pensii (25%), sănătate (10%) și muncă (2,25%) și despre impozitul pe venit (10%).
Ca să-și recupereze banii, angajatorul are obligația de a transmite documentația de decont lunar către agențiile de muncă, însă numai după ce a plătit sumele nete (cele acordate angajaților) și taxele aferente indemnizației (cele datorate statului), decontarea urmând să se facă în maximum 60 de zile de la solicitare.
Potrivit Codului fiscal, angajatorul trebuie să plătească și să declare taxele către stat prin formularul 112, până la data de 25 a lunii următoare plății indemnizațiilor. Așadar, pentru luna martie, declararea și plata taxelor aferente se fac până la data de 25 aprilie, după care angajatorul poate cere decontarea sumelor de bani.
Documentația necesară decontării se depune, de către firme, la agențiile teritoriale de muncă. În contextul declarării stării de urgență, angajatorii pot depune aceste documente și online, fără să se mai deplaseze la ghișeu, în cel mult 30 de zile de la data efectuării plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației.
Pentru a deconta sumele plătite către salariații părinți, angajatorul trebuie să întocmească o cere de decontare. În plus, acesta trebuie să mai depună o declarație pe propria răspundere și o listă a angajaților care primesc aceste libere plătite (pentru care există modele oficiale), copii de pe statele de plată și dovada plății contribuțiilor și impozitelor.
Reamintim că, fiind totuși o indemnizație suportată de stat, limita maximă pe care o poate primi un părinte, potrivit Legii nr.19/2020, este de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Asta înseamnă că, oricât de mare ar fi salariul părintelui care rămâne acasă cu copilul din cauza închiderii școlilor, acesta nu va putea obține o indemnizație care să depășească limita maximă impusă de lege (75% din salariul mediu brut).
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Noi, avocatnet.ro, îți venim în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.