Șomajul tehnic
Indemnizația de șomaj tehnic, de 75% din salariul de bază, va fi suportată de stat doar în limita a 75% din câștigul salarial mediu brut, conform regulilor din Ordonanța de urgență a Guvernului 30/2020, ce urmează să fie modificate prin OUG pentru a simplifica procedura de subvenționare a banilor. Practic, angajatorii vor cere și vor primi lunar bani de la stat pentru plata indemnizațiilor (inclusiv pentru taxele aferente), în timpul stării de urgență.
Procedura exactă: Angajatorul va cere bani de la stat (agențiile de muncă) în luna curentă pentru luna anterioară. Pentru asta, va fi nevoie de transmiterea unei cereri, a unei declarații pe propria răspundere și a unei liste a persoanelor trimise în șomaj tehnic. În 15 zile de la solicitare, vor veni indemnizațiile brute de la stat (deci inclusiv taxele aferente) și angajatorul va plăti indemnizațiile nete, iar ulterior, în luna următoare primirii banilor, va vira la stat taxele aferente.
Taxele aferente indemnizației: În acest caz, se datorează contribuții la pensii (cotă: 25%) și sănătate (cotă: 10%) și impozit pe venit (cotă: 10%). Contribuția asiguratorie pentru muncă NU este datorată pentru șomajul tehnic. Taxele sunt plătite de angajator din banii primiți de la stat.
Condiții: Orice angajator afectat de coronavirus va putea beneficia de subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic, însă numai în perioada stării de urgență.
Liberele salariaților părinți
Indemnizația pentru zilele libere acordate salariaților părinți în timpul suspendării cursurilor școlare, de 75% din salariul de bază aferent unei zile lucrătoare, este suportată în primă fază de către angajatori în limita echivalentului zilnic al 75% din câștigul salarial mediu brut (inclusiv taxele aferente), potrivit Legii 19/2020 și normelor sale. Ulterior, angajatorii decontează de la stat numai indemnizațiile nete plătite salariaților (fără să recupereze taxele aferente).
Procedura exactă: Angajatorul va plăti din bani proprii indemnizațiile brute, adică indemnizațiile nete ce ajung la salariați și taxele aferente la stat. Ulterior, acesta va cere la stat numai decontarea indemnizațiilor nete. Documentația de decont se va transmite lunar autorităților (agențiile de muncă) după plata sumelor nete și a taxelor, decontul urmând să se facă în maximum 60 de zile de la solicitare. Documentația va consta într-o cerere, o listă a angajaților care au primit indemnizație, copii de pe statele de plată din care reiese plata indemnizației, o declarație pe propria răspundere și dovada plății taxelor pentru indemnizație.
Taxele aferente indemnizației: În acest caz, se datorează contribuții la pensii (cotă: 25%), sănătate (10%) și muncă (cotă: 2,25%), dar și impozit pe venit (cotă: 10%). Taxele sunt plătite de angajator din propriile fonduri, iar acestea NU se decontează ulterior.
Condiții: De principiu, doar unul dintre părinți poate cere liberele atunci când se suspendă cursurile școlare, dacă vorbim de copii în vârstă de maximum 12 ani (sau 18 ani, dacă au dizabilități). Totodată, liberele se acordă numai dacă salariatul nu poate lucra de acasă sau nu poate face telemuncă. De asemenea, mai sunt și unele interdicții: liberele nu se acordă dacă un părinte se află în concediu de creștere, concediu fără plată sau concediu de odihnă.