Concret, angajatorii ar suporta din fonduri proprii costurile indemnizațiilor de șomaj tehnic și ar recupera ulterior banii de la stat. În mod normal, Ordonanța de urgență a Guvernului 30/2020 prevede un mecanism care vine în ajutorul angajatorilor: aceștia cer lunar bani la stat pentru indemnizațiile din luna anterioară și plățile se fac direct din fonduri publice. Cu alte cuvinte, firmele nu sunt obligate să suporte costurile din bani proprii și să le deconteze apoi de la agențiile teritoriale de muncă.
„Având în vedere că acoperirea indemnizației de șomaj tehnic se face după finalul lunii de raportare în care contractele de muncă au fost suspendate, se naște întrebarea dacă și în ce măsură angajatorii pot plăti anticipat angajaților această indemnizație de șomaj tehnic, urmând a aștepta ulterior recuperarea acesteia de la bugetul de stat? Deși există poziții informale recente din partea Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, ce ar susține că o astfel de posibilitate nu există, considerăm că, prin raportare la prevederile OUG 30/2020, angajatorul poate, în măsura resurselor financiare disponibile, să acorde indemnizația netă salariaților, urmând a datora CAS, CASS și impozit pe venit pe data de 25 a lunii următoare celei în care s-a făcut plata către angajat și, astfel, plătindu-se anticipat către bugetul de stat aceste contribuții și impozite, chiar înainte de momentul încasării indemnizației de șomaj tehnic de la stat, fără a se datora CAM în cotă de 2,25%, cu riscul unei interpretări contrare din partea autorităților fiscale”, a explicat Cristian Rădulescu, partener la TaxHouse, la solicitarea avocatnet.ro.
La începutul lunii aprilie 2020, angajatorii pot cere la stat indemnizațiile brute de șomaj tehnic pentru perioada 16 - 31 martie 2020. Sumele brute vin în maximum 15 zile, după care angajatorii trebuie să plătească indemnizațiile nete salariaților în maximum trei zile lucrătoare. Până la 25 mai 2020, angajatorii vor declara și achita taxele aferente indemnizațiilor pentru luna martie 2020.
Indemnizațiile de șomaj tehnic acoperite din banii statului pot fi de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut. Subvenționarea este valabilă numai atât timp cât România se află în stare de urgență.