Pașii descriși mai jos, necesari obținerii unui certificat de stare de urgență, sunt cuprinși și într-un ghid video, ce a fost postat recent pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Astfel, pentru a obține certificatul de stare de urgență, reprezentanții entităților economice cu activitatea afectată direct de măsurile luate de autorități în perioada stării de urgență trebuie, în primul rând, să acceseze platforma prevenire.gov.ro, ce e complet funcțională începând de azi.
Așa cum apare și pe această platformă, cei ce vor să obțină un certificat de situație de urgență trebuie să se asigure că documentele pe care le vor încărca pe platformă sunt în format PDF și semnate electronic cu certificat digital calificat. Certificatele de situație de urgență emise în baza unor documente necorespunzătoare, ce nu respectă regulile de mai sus, vor fi anulate.
De asemenea, cei ce intenționează să solicite un certificat de stare de urgență trebuie să dețină un cont pe platforma prevenire.gov.ro. Dacă nu au deja unul, aceștia își pot face rapid cont pe platformă, prin furnizarea numelui și prenumelui, a unui e-mail și alegerea unei parole.
Apoi, odată depășit acest pas, reprezentanții firmelor au acces într-o secțiune ce le permite să descarce și să completeze declarațiile pe propria răspundere necesare obținerii certificatelor de stare de urgență (modelul poate fi descărcat și de la finalul acestui articol), să solicite un astfel de document, să vadă ce documente au fost emise pentru un cont și ce alte firme au solicitat certificate.
Reamintim că certificatele de stare de urgență pot fi de două tipuri, respectiv:
- TIP 1 (ALBASTRU) – pentru întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate;
- TIP 2 (GALBEN) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.
În secțiunea Solicită certificat se poate căuta, prin introducerea unor date (CUI/CIF, nr. înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului sau cod CAEN principal), firma pentru care se dorește eliberarea unui certificat, datele acesteia apărând în secțiunea următoare a formularului.
Din această secțiune se poate genera declarația pe propria răspundere sau se poate încărca varianta completată anterior a acesteia, ce trebuie să conțină neapărat și semnătura digitală calificată, emisă de un furnizor acreditat de servicii de certificare pentru semnătură electronică.
Următoarea secțiune permite adăugarea unor informații legate de firmă, respectiv numărul de angajați și cifra de afaceri de la sfârșitul anului trecut, tipul entității economice și motivul pentru care se solicită certificatul.
În ultima secțiune a formularului ce trebuie completat se află date privitoare la codurile CAEN afectate și la veniturile și încasările din primele trei luni ale acestui an. În funcție de datele introduse, platforma electronică va permite, în urma realizării unui calcul, efectuarea ultimului pas în demersul de a obține certificatul de stare de urgență, și anume alegerea tipului acestuia, adică certificat TIP 1 sau TIP 2. După cum subliniază și autoritățile, un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat de urgență.
Cererea pentru eliberarea unui certificat se poate face doar prin intermediul platformei realizate de autorități, eliberarea documentelor făcându-se automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării, dar doar pe perioada în care România se află în stare de urgență.
Certificatele sunt valabile fără semnătură și ștampilă, veridicitatea acestora putând fi verificată tot pe platforma prevenire.gov.ro, prin realizarea asocierii dintre entitatea ce a solicitat documentul și seria/numărul certificatului.
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Avocatnet.ro îți vine în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.
Comentarii articol (1)